Eva Alm:

”Nu har tiden kommit att tänka på mig själv”

Hej igen, Bea!! Vecka 2 har bara svept förbi och jag fortsätter som jag gjort tidigare. Jag har rört på mig varje dag och börjat åka buss till jobbet. Då får jag oftast en 20-minuterspromenad till och från jobbet, när jag kommer till stan. Jobbar jag kväll tar jag bussen från jobbet eftersom jag är lite mörkrädd. Jag tycker det går bra och det är bonuspromenader. Jag har ju ditt träningsprogram att köra efter, också.
  Jag fick ju lite att fundera över i förra mejlet. Till exempel vad som är viktigt i mitt liv!?  Det viktigaste är att tjejerna är friska och mår bra. Jag kommer i andra hand. Just därför valde jag bort min egentid när tjejerna var små. Jag har alltid satt dom före mig.

 Eva Alm.Eva Alm.

  Just nu kretsar mycket kring mig själv i och med Kom i form och det är dags för egentiden. Tjejerna är så stora nu, kan klara sig själva och har sina egna aktiviteter. Och så kan vi peppa varann!  Vi har inte gjort så mycket tillsammans, men vi hör ju hur det går när vi pratar med varann. Jag och Fanny var in till stan och storhandlade i helgen och det var en upplevese. Hon var mycket medveten om att vi inte skulle köpa något onödigt och onyttigt. Har nog aldrig köpt så mycket frukt och grönt som vi gjorde då…
  Jag jobbar och promenerar och försöker fixa bra mat, så allt annat får vänta. Det är viktigast för mig nu, att få in rutiner för ett sundare och nyttigare liv. Och att man kan ändra på sig. Vänner  jag träffat säger att jag ser piggare och gladare ut! Jag orkar mer. När jag tar mina promenader  känner jag att det går lättare och lättare för varje gång. I helgen tog jag en runda på två timmar. Det hade jag aldrig gjort för nån månad sen. Då var det skönare att ligga i soffan. Och i natt när jag jobbade tänkte jag att ”jag får ta en vilodag från promenaden i dag”.  Men när jag vaknade var det bara att äta och sen ta en runda på 40 minuter i alla fall. Det känns inte bra om jag inte får komma ut och det är ju superbra.
  Vad har jag då för självbild? Ja, det beror ju på situationen. Men jag upplever mig själv som en snäll, omtänksam person, som kan vara otroligt envis, men oftast glad och positiv.  Jag avskyr orättvisor.
  Tålamodet är det olika med. Ska jag göra något jag tycker om har jag stort tålamod. Är det nåt jag inte tycker om kan det brista lite. Men med min envishet har jag kommit långt. Jag brukar tänka att allt går om man bara vill. Oftast i alla fall.
  Då kör vi vecka 3 nu. Jag tar dock en dag i taget!!!

Eva

Bea AhlperbyBeas kommentar:

”Med rimliga krav orkar vi mera”

Hej Eva! Allt har sin tid. Det finns tillfällen i livet när andra prioriteringar behövs än att sätta sina egna behov först. Som när barn är små och deras säkerhet och trygghet går före egna intressen. Det viktiga är att hitta en balans mellan återhämtning och aktiviteter, att inte köra slut på kropp och knopp. Utan dessa kan vi ju heller inte finnas till för andra. I en sådan prioritering är det kanske ännu viktigare att inte ha för höga ambitioner, tänker jag. Att vi sätter rimliga krav på oss själva och att vi också kan genomföra det vi föresatt oss.
  Du är ju, som du skriver, just nu i en fas i livet där du åter kan skapa ditt liv utan att behöva ta för mycket hänsyn till din omgivning. Du kan i högre grad prioritera dig själv och dina behov. Också här tänker jag att det är viktigt att inte sätta för höga krav än vad som är rimligt att uppnå, även om vi oftast har oanade resurser inom oss.
  Härligt att du är i gång och får positiv respons från dig själv genom att du redan upplever  pigghet och glädje. Fortsätt hålla fokus på dessa intentioner och prioritera dem även i fortsättningen.
  Nu är det dags att gå in lite djupare i kosten och dess innehåll. Läs på lite om energi och processerna i kroppen. Sedan börjar vi planera en veckomatsedel utifrån din egen smak och tycke och med hjälp av den kunskap du hittills fått. Önskar dig varmt lycka till!
  ”Vad vill kroppen äta, vad vill smaken ha, vad vill huvudet ha, för att må bra?”

Kram, Bea

 Fredrika Alm.Fredrik Alm.

Fredrika Alm:

”Jag känner mig så glad över att ha kommit i gång”

Hej Bea. Denna vecka har gått bättre. Två pass på gymmet plus två danskvällar och promenad och styrkan utöver det. Maten funkar fint, den med. Jag kör inte dina recept rakt av, men byter ut mjölkprodukterna och det blir lika gott för det.
  Jag tar dagen som den kommer och är dagligen inne på gymmets hemsida för att kolla om det finns något pass som passar mig.  Just nu är jag så glad att vi vann denna grej. Chefen på jobbet frågade om jag hade fått vårkänslor, för jag var så glad hela tiden. Men det är nog för att jag kommit igång med mer än bara dansen.
Min självbild är att jag är nöjd med mig själv. Jag älskar mitt liv och mitt jobb. Självklart finns det nackdelar, men jag ser hellre till det positiva och bara kör. Tålamodet beror på situationen. Med träning har jag ganska bra tålamod, tycker jag, medan det kan sjunka rejält på jobbet om det inte går som jag vill.
  Jag har tjuvläst lite på vecka 3 nu i kväll. Det ska bli kul att göra en egen matlista!
  Kom att tänka på att varje gång jag är ute och går och hamnar bakom någon har jag som mål att alltid gå om. På det sättet får jag igång mig själv och börjar faktiskt jogga lite smått.

Fredrika

Bea AhlperbyBeas kommentar:

”Toppen, att du hittat dina aktiviteter!”

Hej Fredrika! Vad härligt att du kommit i gång med dansen. Så roligt! Jag tror det är A o ch O att hitta aktiviteter som leder till ett gott tillstånd och som får oss att vara i nuet och fokusera på det vi gör just nu.
  Jag tror det är en nyckel till succé att välja en positiv livssyn och köra på. Det viktiga är att vara uppmärksam på dina egna signaler om vad som passar för just dig och vad som får dig att behålla denna drivkraft. Fortsätt håll blicken högt mot det du önskar. Njut av glädjen och tacksamheten du har till dig själv och din omgivning.
  Precis som du tjuvstartat lite med, är det nu dags att sätta ihop din egen matlista. Utifrån den kunskap du nu har och den förståelse du nått så här långt, pröva dig fram till den mat du tycker om och som har motsvarande fördelning som de andra veckorna.
  Varmt lycka till!
  ”Vad vill kroppen äta, vad vill smaken ha, vad vill huvudet ha, för att må bra?”

Kram, Bea

 Fanny Alm.Fanny Alm.

Fanny Alm:

”Vad kan jag ersätta pastan och brödet med?”

Hej igen! Jag har en massa frågor. Vad kan man äta i stället för pasta, ris, potatis och bröd? Det där var något jag åt dagligen, innan vi vann denna tävling. Det känns så konstigt att inte få äta det lika mycket nu, som då.
  Finns det något mer ”godis” jag kan göra än powerballsen? Man vill ju gärna ha något gott att äta på helgen.
  Det där med att gå verkar inte riktigt vara min grej. Men jag har börjat på kick- och thaiboxning och innebandy, så jag har en aktivitet nästan varje dag. Det är två dagar som jag inte har någon träning och då tänkte jag ta en promenad. Kan jag göra så eller ska jag promenera fast jag har dansen, innebandyn och boxningen?

Kram, Fanny

Bea AhlperbyBeas kommentar:

”Prova med quinoa och långkokt ris”

Hej Fanny! I stället för pasta och andra mjölprodukter kan du laga exempelvis quinoa och  ris som kokas i cirka 20 minuter. Blomkål med lite rapsolja, vitlök, chilikrydda och lite salt på i ugnen i 10 minuter är också bra.  Andra rotfrukter som potatis, morötter och palsternackor i ugnen är goda alternativ. Men jag tycker du kan äta i alla fall potatis och ris. Undvik pastan just för magens skull ett tag, så får du se hur det går. Vi får utvärdera vad som sker då.
  Jag skickar med recept på andra ”bollar” till dig att kunna mysa med när det är lite festligt.
  Det är helt OK som du gör med motionen. Låter kul med thaiboxning. Som tonåring är det perfekt att arbeta med lite mer pulshöjande saker. Det är bara att köra på!  Håll dig till det du har och de två dagarna utan aktivitet går du en lättare promenad och gör långsamma rörelser. Det låter som en bra idé och det viktigaste är att du har kul.
  Jag brukar aldrig värdera om något som någon annan gör är bra eller dåligt. Det beror ju på omständigheterna. Gör alltså det du upplever som riktigt för dig och vad du märker att du får goda tillstånd av. Beskriv det gärna för mig. Då blir det lättare att upptäcka om något ska ändras på, eftersom mitt schema är en grund som kanske inte passar för alla. Det är så individuellt och det viktigaste är att du hittar en livsstil du tycker om och som passar dig där du är i ditt liv.
  Vad tycker du är kul? Vad får du energi av? Vad gör dig glad? Vad tänker du kring skolan just nu?
  Hör gärna av dig när du undrar om något, när som helst.
  Nästa vecka handlar om att lära sig lite mer om maten och dess betydelse för kroppen. Läs gärna igenom vad energi är och vad vi behöver för att våra kroppar ska fungera som de ”värmeapparater” de är gjorda som.  Prata gärna med de andra om matsedeln och hjälps åt att hitta det som passar för dig.
  ”Vad vill kroppen äta, vad vill smaken ha, vad vill huvudet ha, för att må bra?”

Många kramar, Bea