De torkar spyor så att de blir sjuka, förlorar pengar för karensdagen och betalar dessutom tusenlappar varje år för att tvätta sina kläder. Det är inte bara själva kläderna som kostar och det hela blir en dyr historia när lönen inte är så hög.
  – Man tvättar sönder sina kläder och får fläckar som inte går bort, blåbär från frukosten till exempel, säger Inger.

Barnskötarna på Regnbågens förskola är dock något självkritiska.
  – Jag kan inte säga att vi har drivit det riktigt. Vi har haft önskemål, säger ”Bobo” Karlsson.
  För några år sedan gick de ihop med andra barnskötare och skrev till facket, chefer och politiker. Men de har tröttnat då inget har hänt.
  Det de önskar är rejäla kängor, byxor, regnställ och vinterjackor. Likaså bra inneskor eftersom de hårda och kalla golven kan ge besvär på  knän och ryggar.
  De poängterar att det är höga hygienkrav i dagens förskola, med handsprit, men personalen får inte kläder.
  – Barn snyter sig på oss, säger Bobo.

KA:s undersökning visar att skolvaktmästare oftare får arbetskläder än barnskötare. Sju procent av barnskötarna får skor för utomhusbruk medan 40 procent av skolvaktmästarna får det. Kläder för inomhusbruk får tio procent av barnskötarna och 48 procent av vaktmästarna. I en del kommuner får barnskötare vissa kläder, men det skiljer då ofta tusenlappar från vad parkarbetares och vaktmästares kläder kostar.
  Skolvaktmästarna i Emmaboda har avböjt att intervjuas till den här artikeln. De hälsar genom sektionsordföranden Madeleine Skuvik att deras kläder är skyddskläder. De är glada att de får kläder och vill inte jämföras med grupper som inte får.
  Barnskötarna i Emmaboda vill inte heller ställa grupper mot varandra, men de tycker att alla borde ha arbetskläder, oavsett om det kallas skyddskläder.
  – Kladdiga, leriga dagar ute så skulle ett bra vindställ vara skyddskläder tycker jag, säger Ethel Pettersson på Regnbågen.

Madeleine Skuvik på sektionen fokuserar just nu på arbetskläder i årets lönerevision. Hon vill ha ett beslut på arbetskläder för alla kommunalare i kommunen, idag beslutar varje nämnd för sin personal.
  – Förra året satsade vi på lägstalöner och lyckades bra med det. I år står arbetskläder högst bland våra yrkanden. Särskilt för barnskötare, det är de som inte har något, säger Madeleine.
  I äldreomsorgen får personalen sedan två år tillbaka ett klädbidrag om 500 kronor per år. Tidigare fick de ingenting. Men Madeleine tycker inte att ett bidrag räcker, det ska vara riktiga arbetskläder.
  Ett problem är dock att alla inte vill ha arbetskläder.
  – Det är inte roligt att gå emot medlemmar men jag kan inte förstå att man inte vill ha arbetskläder. De menar att de blir institutionsklädda men det behöver inte bli så.
 
KA har försökt nå ansvarig politiker, bildningsnämndens ordförande, för en kommentar till att barnskötare i Emmaboda inte har arbetskläder.
Men kommunalrådet i Ann-Marie Fagerström (S) säger att efter att Kommunal lyft frågan om barnskötarna har tjänstemännen fått i uppdrag att se över hur det ser ut i förvaltningarna. Sedan kan eventuellt ett centralt beslut tas om arbetskläder.
  – Vi vill att det ska bli så rättvist som möjligt, det finns olikheter mellan grupper. Arbetskläder och skyddskläder har inte diskuterats tidigare på den här nivån.
  Per Sigvardsson (S), ordförande i teknik- och fritidsnämnden, säger att skolvaktmästare, städare och parkarbetare har både arbets- och skyddskläder.
  – Barnskötare och förskollärare borde också ha det, småbarn snorar och kräks på dem.

Emmaboda

• 9 039 invånare
• I valet 2010 fick de rödgröna 23 mandat, alliansen 17. SD 1 mandat. Kommunen styrs av de rödgröna.
• De flesta av kommunens arbeten finns i tillverkningsindustrin.

Arbetskläder i Emmaboda

Kronor per år och anställd som går till arbetskläder: 
• Barnskötare, 0 kr
• Hemtjänst, 500 kr
• Äldreboende, 500 kr
• Parkarbetare, 3 000 kr
• Skolvaktmästare, 3 000 kr
• Städare, 3 000 kr