I morgon, tisdag, väntas hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting fatta beslut om vilket företag som ska få driva S:t Görans sjukhus i Stockholm. Samtidigt, med start klockan 17.00, hålls en demonstration utanför landstingshuset.

Arrangörerna tycker att landstinget prioriterar lågt pris framför god vård i upphandlingen.
  – Att kvalitetsaspekten väger så lätt är symtomatiskt för hela privatiseringsvågen. Man måste bjuda under varandra för att få kontraktet, säger Sanna Tefke från nätverket Välfärd utan vinst.
  Kritikerna är också upprörda över hemlighetsmakeriet kring upphandlingen. Därför kommer en del av demonstranterna att bära munkavle.
  – Jag tycker att det är symboliskt för hur den här upphandlingen har gått till. Allt sker över både medborgarnas och de folkvaldas huvuden. Det är helt absurt, säger Sanna Tefke.

Nätverket Välfärd utan vinst bildades i slutet av förra året. Då hade det förts diskussioner inom Kommunal i Stockholm om att göra något mot privatiseringar inom välfärden.
  Två fackligt aktiva kommunalare, Sanna Tefke och Göran Gustavsson, tyckte att facket agerade för långsamt och beslutade sig för att starta en fristående organisation.
  – Man måste smida medan järnet är varmt. Det finns ett stort folkligt missnöje. De allra flesta vi pratar med håller med i sakfrågan och är upprörda över det som händer, säger Sanna Tefke.