Förra året var jag engagerad i Påskuppropet och min mamma dog den 27 februari 2011. Hon var svårt psykiskt sjuk och hade efter att räkningar, medicin betalats 1056 kronor kvar att leva på.
  Är det klassbakgrunden som avgör skillnaden på att vilja diskutera klassbegreppets relevans eller att som jag vilja diskutera vad klass är och klasskillnadernas konsekvenser? Klass bär man med kroppen och den som inga pengar har, har inga pengar. Den som inga pengar har är beroende av att den generella välfärden fungerar och inga sjuka mammor ska ha 1056 kronor att leva på.  Arbetarklassens kvinnor och barn är mer sårbara inför livet för att klass påverkar hälsa, utbildningsmöjligheter och framtidsdrömmar.

De som fortsätter ifrågasätta klass och ekonomiska orättvisors djupa påverkan i människors liv, kan ju exempelvis läsa: Nitlott i barndomen – familjebakgrund, hälsa, utbildning och socialbidragstagande bland unga vuxna, som är en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering. ”Att barn föds med olika förutsättningar och utan möjlighet att välja sina föräldrar har av nobelpristagaren och nationalekonomen James Heckman omnämnts som ett samhällets största marknadsmisslyckanden”.  Det skriver forskarna Anna Sjögren och Helena Svaleryd och fastslår även att samhället har både ett moraliskt och ett ekonomiskt ansvar att se till att barns behov tillgodoses.
  På vilket sätt tog samhället sitt ansvar som lät mig och mina barn leva med en mamma och mormor som var så plågsamt utsatt för att hon var född kvinna och född i ”fel” klass? Min mormor släpade sig till toa och min mamma dog utfattig och hade inte råd att köpa nya löständer. Klass bär man med kroppen och orättvisor sätter sig både i muskler och i psyket.

En personlig assistents lön ligger på mellan 105-130 kronor i timman och det är individuella lönesättningar hos de privata entreprenörerna, så även om vi gör samma jobb har vi olika löner. Betänk hur många timmar i månaden en kvinna med barn måste arbeta som har 105 kronor i timman. Att göra precis allt vad man kan och arbeta och göra rätt för sig, men ha en sådan låg lön att det inte räcker i alla fall.
  När kroppen tar slut så bedömer Försäkringskassan efter regeringens direktiv att man inte är tillräckligt sjuk och ska bli frisk genom att arbeta hårdare.
  Vad många som ifrågasätter klass relevans heller inte förstår är att i hemmen vårdas de mest och tyngst sjuka. Det är inte glada och pigga pensionärer utan människor med ALS, MS, långtgående cancer och ofta personer med tunga psykiatriska diagnoser. Att vårda, visa kärlek, omsorg och respekt för patienter och brukare med liggsår, som bajsar ner sig, som har morfin som smärtlindring, innebär många tunga lyft och tär i hjärtat på den som har ett hjärta. Det är ett arbete som man både ska ha den djupaste respekt för och också löner som det går att leva på.

Min mamma fick fantastiskt mycket kärlek och omsorg av förstående och varma vårdbiträden som städade hennes hem och stod ut med hennes manier och depressioner. Flera av dem kom på mammas begravning. Det är ett mycket svårt och utsatt arbete som värderas i löner kring 13 000 – 15 000 kronor när skatten är dragen. Är man ensamstående kvinna med barn spelar det ingen roll hur mycket man än syltar och saftar – inkomsten är för låg.
 Arbetarklassens kvinnor är verkligen bra på både kärlek och solidaritet och de gör alltid allt vad de kan, men det räcker inte. Det är vad klass är och det är det som är relevant att prata om.

Om författaren

Cecilia Persson är författare, skrivlärare och föreläsare, som även jobbar natt som personlig assistent. Hon har just inlett projektet Skurhinksrapporter 2012, som är en hyllning till arbetarklassens kvinnor. Namnet är hämtat från städerskan Maja Ekelöfs klassiska bok Rapport från en skurhink från 1971.