Beskedet om att Carema Cares tidigare vd Carl Gyllfors lämnar sitt uppdrag kom i går, måndag. Sökandet efter en ersättare har redan inletts, men tills den personen är på plats går företagets HR-chef Margareta Sööder in som tillförordnad vd.
  Hur känns det att ha fått det här uppdraget?
  – Jag tycker att det är väldigt spännande och roligt. Och lite pirrigt. Jag har fått ett stort förtroende.
  Din företrädare avgick på grund av en ”närmast omänsklig arbetsbelastning”. Känns inte det avskräckande?
  – Det mediala trycket har varit omänskligt på Calle, men det har klingat av nu. Jag känner att jag kommer att få utrymme för att göra mitt jobb.
  Vill du ta över vd-jobbet permanent?
  – Nej, det här är tillfälligt. Jag är inte intresserad av att ta vid.

Margareta Sööder.Carema Care har fått mycket kraftig kritik sedan i höstas, bland annat efter avslöjanden om missförhållanden på flera av bolagets äldreboenden. Även företagets bonusprogram och ägarnas skatteplanering har ifrågasatts. Som HR-chef har Margareta Sööder fått sin beskärda del av uppmärksamheten.
  Hur har du upplevt det senaste halvåret?
  – Det har varit turbulent. Jag tycker att det är bra att man granskar alla verksamheter, både privata och offentliga. Sedan är det en del uppgifter som har varit felaktiga. Mest lider jag med våra medarbetare ute i organisationen, som går till jobbet varje dag och gör ett fantastiskt arbete. De har inte känt igen sig i bilden som har varit. Det har varit det tyngsta, tycker jag.
  Du har suttit med i ledningen för Carema Care. Vilket ansvar har du för det som har avslöjats?
  – Det beror på vilka fall man menar. Där vi har brustit tar vi vårt ansvar. Vi har skärpt vårt kvalitetsarbete avsevärt.

Margareta Sööder har jobbat för Carema Care sedan 2001. Innan dess drev hon sitt eget omsorgsföretag och var chef inom hemvården i Stockholms stad. Yrkesbanan inleddes på 1970-talet när hon arbetade som mentalskötare.
  Gör din bakgrund som kommunalare att du får större förståelse för personalens situation?
– Jag tycker det. På 1970-talet lärde jag mig väldigt mycket om vad man inte skulle göra. På den tiden såg man inte individen, verksamheten var som ett löpande band. På det sättet tycker jag att vården och omsorgen har blivit oerhört mycket bättre.
  Hur kommer de anställda märka att du har blivit tillförordnad vd? Blir det bättre arbetsförhållanden?
– Jag jobbar med det hela tiden. Det är jag som har drivit fram att vi har en etikombudsman och meddelarfrihet. Det är mina hjärtefrågor.