En av de mest aktiva bloggarna och nätaktivisterna berättar här om det frihetsuppror i Tunisien som startade det som kallas den arabiska våren. Lina Ben Mhenni (även nominerad till Nobels fredspris 2011) är en ung  lärare i engelska som i flera år bloggat om kvinnors rättigheter och yttrandefrihet.

Den tunna boken är ett läsvärt och starkt reportage om hur hon och andra via sociala medier satte ljus på och även bidrog till den protestvåg som fällde presidenten. För henne och kompisarna i de sociala nätverken är de digitala plattformarna verktyg i frihetskampen, inte någon sorts egoförstärkning eller marknadsföringsplats. Här kan en mikroblogg, en statusuppdatering eller inbjudan bokstavligt talat välta en regering. Det är fascinerande.

Som tidsdokument är Tunisian girl en nyttig påminnelse om hur världen både har förändrats till en mer öppen och samtidigt mer direktövervakad plats. Den visar också både styrkan och bräckligheten i en digital revolt som saknar struktur för det som ska komma sedan.
  För kvinnorna är den arabiska våren bitvis en backlash och Lina Ben Mhenni berättar själv att hon i sin hemstad nu kan mötas av förolämpningar på gatan om hon inte bär slöja. Kvinnor i Tunisien har alltid kämpat för sina rättigheter och dessa är fortsatt under press, säger hon, i SvD 12/03/06. Mycket är oförändrat, trots ny regering.  Uppdraget ännu inte fullföljt med andra ord.

Fotnot: Den 8 mars talar hon på temat det arabiska våren, inbjuden av svenska PEN-klubbens kvinnokommitté. Dramaten i Stockholm ägnar en temadag åt kvinnornas situation efter demokrativågen i Nordafrika Mellanöstern.