Fredrika Bremer-förbundet, som ger ut tidningen, är en av alla organisationer som står bakom 15:51-rörelsen, där Kommunal och en mängd fackförbund och partipolitiska organisationer är med.

Birgitta Wistrand är ansvarig utgivare för ”Hertha”, som har bjudit in till frukost idag 8 mars. Hon tycker det är ovanligt roligt att fira 8 mars idag, med tanke på att så många organisationer gått ihop i rörelsen och vill samma sak: få bort löneskillnaden mellan kvinnor och män.
  – Det här känns som att det är första gången på mycket länge som kvinnor börjar samla ihop sig igen, säger Birgitta Wistrand.
  Tidningen ”Hertha” har med det här numret funnits i 153 år. Först hette tidningen dock ”Tidskrift för hemmet”, och senare ”Dagny”. Syftet från början var att ge kvinnor kunskap och insikter. Namnet Hertha är en roman av Fredrika Bremer som brukar anses vara den första feministiska svenska romanen. 

Numera kommer tidskriften endast en gång om året och de flesta skriver ideellt i den. Tidningen handlar om både aktuella frågor, som sexturismen i Thailand, och blickar bakåt på kvinnokampen, i det här numret på personer som inte lever längre, som Eva Moberg, Kerstin Thorvall och Sofia Gumaelius.
  – Kvinnorörelsen är vi, vi, vi, och det är inte så lätt att utrota, säger Herthas chefredaktör Anne Jalakas.

Vinn en egen Hertha!

Vi lottar ut några exemplar av tidningen Hertha till er kommunalare. Sms:a till 72672. Skriv karb bok Hertha namn adress (ett mellanslag mellan varje ord). Kostar 4 kronor. Sista datum är 11 mars.