I år är det endast 36 % av alla arbetslösa som har rätt till ersättning. Alla andra lämnas åt att leva på sina anhöriga, eventuella sparade pengar eller försörjningsstöd.
För att överhuvudtaget få tillgång till a-kassan begär statsminister Fredrik Reinfeldt att man ska ha arbetat halvtid, motsvarande 80 timmar i månaden, i minst ett halvår.
Vilka faller mellan stolarna, jo, våra vårdanställda.

Om det kan ha undgått statsministern så vill jag härmed kasta in en liten upplysning om att vården har reglerade arbetstimmar. Alltså kommer en halvtidsanställd inte upp över den nedre gränsen (motsvarande 40 timmar) som krävs för att få ersättning från a-kassan och jag undrar hur vi ska lösa detta problem?

Lösningen finns, jovisst! Lugn kära medborgare och vårdanställda. Ni får helt enkelt se till att kvalificera er. Kvalificera er, gott folk.

Detta är ingenting annat än ett stort hån mot en av de viktigaste byggstenarna i samhället. Det låter som att om man ska ha rätt till ersättning, till rättigheter, till någon som helst arbetstrygghet – då kanske man helt enkelt inte skulle ha varit så dum och välja en yrkesbana som vården.

Okej då, vi säger att vi ska börja kvalificera oss, Fredrik. Vi får folk att börja lämna denna smutsiga yrkesbana och istället börja göra något som inbringar pengar och status. Vad blir då kvar av den redan fallerande svenska välfärden? I dagens Sverige är vi rädda för att bli gamla. De äldre vanvårdas i brist på personal och omsättningar. De anställda tvingas gå på knäna utan skälig ersättning om de skadar sig och allt detta till en undermålig lön och med obekväma arbetstider.

Ändå har vi människor som tar på sig detta arbete. Som varje månad går till arbetet och ställer upp för våra gamla. Vi har människor som har hjärtat på rätt ställe och det är en förbannad tur för statsministern, för vad gör han när dessa människor tröttnat på att behandlas som andra klassens medborgare? Hur länge ska regeringen förlita sig på dessa människors goda vilja?

Vår regering anser att vår svenska välfärd ska bygga på ett starkt ekonomiskt samhälle. Jag anser att den ska bygga på ett starkt medborgarskap, trygghet och gemenskap.

Anna Nilsson,
Linköping, före detta timvikarie, numera studerande.