Inom loppet av ett år förlorar författaren och prisade journalisten Joan Didon sina två närmaste, sin man John och sin vuxna dotter Quintana Roo. Den första tragedin har hon beskrivit i ”Ett år av magiskt tänkande”.”Blå skymning” är ett försök att hantera den kanske ännu större förlusten av ett barn. De är båda märkliga, och märkvärdiga böcker. Men där den första var en slags försvarsreaktion i form av uppräknad logistik och vetenskap, är den här snarare ett flow av minnesbilder och rannsakan av ett föräldraskap. Det är närmare, och också mer smärtsamt.

Det är svårt att recensera sorg. Det är troligen så här den ser ut. Men jag kan inte låta bli att tänka på vad boken hade kunnat bli om läsaren givits chansen att lära känna personen Quintana Roo och hennes mamma? Å andra sidan hade det inte blivit lika allmängiltigt . ”När vi talar om dödlighet talar vi om våra barn”, skriver Joan Didion och snuddar med sin vassa penna vid varje förälders mest ensamma fasa.