Men den rädslan bör hon och andra politiker göra sig av med. De som sliter i motvind under allt sämre villkor  behöver folkvalda som ser vad som håller på att hända, och formulerar alternativ. Som nyfiket undersöker verkligheten – och talar om hur de vill ändra den. För maktens välmående medelklass är det lätt att ta billiga poänger på ordval och bortse från  berättigad kritik – och därmed  förpassar frågor om arbetets verklighet tillbaks  in i osynligheten.

Vad vi tycker är skitjobb är säkert högst personligt. Men hur jobb värderas säger desto mer om vad samhällets mäktiga tycker.  Ingen kan förneka att arbetsmarknaden vimlar av slitjobb, som sällan värderas särskilt högt, hur viktiga de än anses vara.  Och att en stor grupp på arbetsmarknaden har arbetsuppgifter som ska utföras i osynlighet och med ett allt sämre skyddsnät.  Jobb utan a-kassa, anställningstrygghet, och utan att en spänn betalas in till pension (se vår granskning i KA 22/2011). Så  förvandlas samhällets viktiga jobb till skitjobb, och man gör det väldigt enkelt för sig när man hävdar att de inte finns.  
Den borgerliga regeringen trädde till  med  ordsvall om att de gillade facket. I praktiken har det varit hårda bud, i synnerhet för LO:s medlemmar. Där har a-kasseavgift­erna svidit värst och de lösa anställningarna varit flest. Just nu saknas dessutom en politisk opposition som är ett reellt hot mot makten. Det tomrum S-krisen lämnar behöver snarast fyllas med stark opposition.

Starka fack är de lågavlönades viktigaste värn mot orättvis  fördelning.   Kommunal har mer än en halv miljon medlemmar i ryggen. Utan den kraften skulle inte arbetsgivarna klaga över att ”avtalet gav för mycket till Kommunals medlemmar”. Och utan fackets kamp skulle inte Kirunas kommunalare kunna glädja sig åt 300 kr extra efter de lokala förhandlingarna.  Men inga strider vinns utan fajt.  Gör ert viktiga arbete synligt, höj rösten och ge varandra och facket råg i ryggen.  Det behövs!

PS: Att riksdagens bibliotek i år beslutat  rensa ut Kommunalarbetaren och flera andra stora fackliga tidningar från hyllorna är en händelse som ser ut som en tanke. DS