– Jag öppnade kuvertet och där låg en tjugolapp, en femtiolapp, en femhundring… det blev över 4000 kronor tillsammans. Vi sa inte så mycket, satt mest och gapade och tittade på varandra, säger undersköterskan Gunilla Gustafsson.
Det var i förra veckan som hon och alla andra som just då arbetade på avdelning Fenix på Tegs äldrecenter i Umeå fick  4493 kronor vardera.

Pengarna kom från Vänsterpartiet i ett led att få en diskussion kring ojämställda löner, säger Annika Herrström, kommunpolitiker för V i Umeå.
Och visst har det blivit diskussioner kring löneskillnader. Men också om rättvisan i att vissa fick extrapengar medan andra inte fick.
– Det handlar om varför inte alla fick pengar och varför det just var vi, men det är väl avundsjukan som slår till. Vi behåller nog pengarna själva, säger Gunilla Gustafsson.

Hur många på avdelningen fick inte några pengar?
– Det var en som var ledig som hade jobbat helgen, hon fick inga pengar.

Vad ska du göra med pengarna?
– Vi håller på att renovera så jag lägger nog pengarna där.

Tycker du att det var en bra aktion?
– Visst är det synd att inte alla kan få, men Gudrun Schyman brände ju upp 100 000 kronor* och då fick ju ingen någonting. Här var vi ju i alla fall några som fick. Jag ser oss lite grann som en bricka i spelet.

Gunilla Gustafsson har arbetat som undersköterska sedan 1990 och har en heltidslön på drygt 22 000 kronor. Hon säger att hon inte funderat särskilt mycket över löne- och inkomstskillnader, men att hon önskar högre ob-ersättning som morot för obekvämt arbete.

Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män är i dag 4493 kronor per månad. Inkomstgapet har ökat sedan den borgerliga regeringen tillträde 2006. Mellan 2006 och 2010 har skillnaden i nettoinkomster ökat med 9351 kronor, det blir en ökning på 779 kronor per månad (har Riksdagens utredningstjänst räknat ut).
– Så här stor är skillnaden i inkomster och den har ökat på ett alarmerande sätt. Det var det här vi ville sätta fokus på med vår aktion. Att det blev just den här gruppen kvinnor och den här arbetsplatsen var mer en slump, säger Annika Herrström.

Hon tycker att det blev en bra aktion och att den såg till att inkomstgapet diskuterades. Men hon gillar inte vinkeln att det blev orättvist i och med att alla på arbetsplatsen inte fick ett eget kuvert med pengar:
– Det är lite grann som ett lotteri. Precis som det är ett lotteri om man blir född till kvinna eller man. Så här stor är inkomstskillnaden mellan kvinnor och män idag. Det där med att det skulle vara orättvist – jag tycker det visar på hur svårt det är att komma fram till det centrala i det politiska budskapet. Det är sällan sakfrågorna som diskuteras, säger Annika Herrström.

* Inför valet 2010 eldade Feministiskt Initiativs Gudrun Schyman upp 100 000 kronor i en symbolisk aktion under Politikerveckan i Visby, syftet var att skapa en diskussion kring ojämställda löner.