Stefan Löfven är svaret på många oroliga socialdemokraters önskan. Varken höger eller vänster, trygg, stabil, kan förhandla,  kan arbetsmarknaden, har klarat svåra frågor i sitt förbund, kan stå upp för kontroversiella beslut. 

Han är förvisso  hjärtligt oense med Kommunal om jämställdhetspotter, men har i många andra sammanhang arbetat bra ihop med Sveriges största fackförbund. Han lämnar nu partsintressen och förhandlandet och ska lyfta jobbfrågor i hela socialdemokratins namn. Det  är en helt annan nivå och med rätt personer runt sig och ett öra lyssnandes mot gräsrötterna kommer han troligen klara sin nya roll bra. Ingen jämlikhet utan jämställdhet, de lågavlönade kvinnogrupper som bär upp Sveriges välfärd ska ligga högt på agendan för en arbetare i arbetarepartiets ledning.

Löfven kommer snabbt avkrävas svar i varje tänkbar fråga. Förhoppningsvis är han tillräckligt nyfiken för att söka svaren – och tillräckligt tålmodig för att vänta tills han samlat in de många intressanta ingångar som behövs för en S- ledare i tiden.  Han måste gilla olika och att jobba och samtala även med människor som han inte fullt ut förstår. De som bara skapar trygghet och bekräftar är ofta de sämsta rådgivarna.  Förhoppningsvis kan Löfven forma  sitt goda lag med en blandning av trygga och intellektuella personer som ger honom underlag. Han behöver kombinera lagbyggande strateger med taktiker som vet hur man spelar just nu. Och inte vara rädd för nejsägare.

Så Stefan: Våga vara öppen, vik inte undan när du inte förstår. Undvik det homogena. Då har du förutsättningarna att få dina (S)årade trupper att inte längre tänka Vi mot Dom. 

PS: Och om du ska ångra något genast, så är det motionen till LO-kongressen om att göra om LO-tidningen till fackligt infoblad. DS