Volvo Powertrain i Skövde är ett företag inom Volvokoncernen som tillverkar växellådor. Företaget har sammanlagt 2 600 anställda. De senaste åren har andelen personal som hyrs från bemanningsföretag ökat. IF Metall menar att företaget brutit mot MBL i två fall som man nu tar upp i Arbetsdomstolen.

Det man stämmer arbetsgivaren för är att de bara angett maxnivåer för hur många personer som får hyras in under varje kvartal istället för att berätta exakt hur många. Ett kvartal satte Volvo Powertrain maxgränsen till 650 personer, men preciserade inte var de skulle arbeta eller hur länge.
 – Facket förlorar inflytande. Arbetsgivaren har inte meddelat exakt antal personer som de ville hyra, inte kontraktstid och inte vilka arbetsuppgifter personalen skulle ha. Syftet med att förhandla med facket är att se om det är rimligt att lösa med omplaceringar eller internt på annat sätt. Det går inte om man inte vet vilka arbetsuppgifter de inhyrda ska ha, säger Annett Olofsson, jurist vid LO TCO rättsskydd och KA-expert, som för IF Metalls talan.

IF Metall stämmer företaget på sammanlagt 4 miljoner kronor och den 29 februari faller domen.
Vinner Volvo Powertrain kommer det att påverka alla fackförbunds inflytande när ett bemanningsföretag tas in.
– Vad AD säger här är viktigt för hela arbetsmarknaden. Vinner arbetsgivaren faller deras förhandlingsskyldighet, säger  Annett Olofsson.