Före jul hotade Motala kommun att varsla 45 anställda på särskilda boenden och i äldreomsorg, vilket KA skrev om. Kommunal ifrågasatte detta starkt eftersom väldigt många timvikarier är inne och jobbar. Fackets farhåga var att också de som varslades skulle fortsätta att jobba som timanställda.
Nu väljer kommunen att istället varsla 23 personer.
– Jag tycker fortfarande inte att det finns grund för varsel över huvud taget, men det här är ju ett bevis på att vi har haft rätt, att de har halverat varslen, säger Hans Elf, Kommunals sektionsordförande.

Socialchefen Åke Wännman sa tidigare till KA att det finns övertalig personal eftersom många valt att vara kvar i kommunen när äldreboenden och hemtjänst blivit privata. Trots det finns många timvikarier i den verksamheten, motsvarande 90 heltidstjänster enligt Kommunals beräkningar.
Hans Elf tycker det är motsägelsefullt att skylla på övertalighet och samtidigt ha inne en massa timvikarier.