Varseln gäller fast anställda undersköterskor, vårdbiträden och vårdare inom särskilda boenden och äldreomsorg.
Inför förhandlingen om varslen gick Kommunal igenom hur många timvikarier den berörda verksamheten hade haft inne under oktober och november månad. Det visade sig att vikarier hade arbetat 27 500 timmar, vilket skulle motsvara 90 heltidstjänster per månad, berättar Hans Elf. Detta trots att kommunen har en egen vikariepool med fast anställda.
Då bestämde sig socialnämnden för att ta upp diskussionen om varslen igen nu på fredag, dagen före julafton.
– Det förslag som låg var ett varsel på 45 tjänster. Sedan var det nya uppgifter från Kommunal som visade hur många timanställda vi har, säger socialchef Åke Wännman.

Visste ni inte om det själva?
– Nja, jag visste att vi hade många timanställda. Men den här uppgiften visade att vi hade ännu fler. Jag trodde att det skulle vara vikande efter sommaren, men det hade ökat istället.
Hans Elf på Kommunal ser ingen anledning till att varsla personal, antalet vikarier tyder på att personal behövs. Men Åke Wännman menar att det görs neddragningar i både äldreomsorg och psykiatri, som motiverar varslen. Under hösten har sex boendeplatser försvunnit i äldreomsorgen, och ytterligare 16 försvinner till våren, enligt Wennman. Han säger också att det funnits för mycket personal i kommunen i takt med att äldreboenden blivit privata, och LOV (lagen om valfrihetssystem) har öppnat för fler aktörer inom hemtjänst. Samtidigt har personalen valt att fortsätta vara kommunalt anställda.

Hans Elf menar att om man i det här läget gör sig av med fast anställda, så kommer även de att tas in som timvikarier istället.
– Det här blir ingen besparing, det är bara en försämring för individen.
Men Åke Wännman säger att de måste göra något åt sitt stora beroende av timvikarier, oavsett om de varslar eller inte. Hur det kan lösas kan han inte säga.
– Jag står fast vid att vi måste släcka personal för att få budgeten i balans.

Så det kommer blir varsel i alla fall?
– Ja, det är min bestämda uppfattning. Sen är det inte säkert att det blir 45, säger Åke Wennman.
Hans Elf anser att varsel aldrig tidigare varit så dåligt underbyggda som den här gången. Han är oerhört besviken på det rödgröna styret i kommunen.
– Genomför man det här så överväger jag att gå ur partiet (Socialdemokraterna).