NYHETER

Statens svek kostar vikarierna miljoner

2011-12-20
Timanställda prövas hårdare än fast anställda när de blir sjuka. Trots att de har jobbat lika mycket. När undersköterskan Shideh Nikzad opererade foten tvingades hon skuldsätta sig för att försörja familjen.
Läs mer

Hårdare villkor kan utestänga fler

2011-12-20
Många vikarier faller idag genom skyddsnäten. Men nu vill regeringen riva ännu större hål. I vår väntas förslag på hårdare krav för att få rätt till sjukpenning och föräldrapenning.
– Risken är stor för ett a och b-lag i trygghetssystemen, varnar Kjell Rautio på LO.
Läs mer

Vikarier i fritt fall

2011-12-20
Idag är nära en av tre kommunalare i kommun och landsting visstidsanställda. Men det är en ny arbetsmarknad med ett gammalt skyddsnät. När vikarierna behöver samhällets stöd är hålen stora och många faller rakt igenom, visar KA:s stora granskning.
Läs mer

Här är hålen i skyddsnätet

2011-12-20
De kan jobba lika mycket — men är mindre värda i samhällets ögon. KA har granskat de statliga skyddsnäten och kan visa att många regler främst skyddar de fast anställda. Här är hålen i i skyddsnätet.
Läs mer

Två nya kandidater till ny LO-ordförande

2011-12-20
Två kandidater till har föreslagits bli ny ordförande i LO. Det är Helén Pettersson, riksdagsledamot för S och Pappers ordförande Jan Henrik Sandberg. Båda vill stärka samarbetet med S och ge LO:s medlemmar en starkare röst i samhällsdebatten. Och de gillar hundar
Läs mer

LOV i Umeå leder till ny arbetsmiljöanmälan

2011-12-20
Hemtjänstpersonalen i Umeå är på väg att göra en ny anmälan till Arbetsmiljöverket.
När KA i våras skrev om hur valfrihetslagen LOV slagit i Umeå tvingades personalen jobba gratis för att hinna med. Nu är det ännu värre, säger Ethel Henriksson, undersköterska i hemtjänstgruppen Nord i Umeå.
Läs mer