VINNARE 1:  EMELIE ANDERSSON

”Träningen har i alla fall funkat”

Emelie AnderssonNamn: Emelie Andersson
Ålder: 22
Bor: Falkenberg
Yrke: Undersköterska

Hur har du haft det sen ”examen” i maj?
– Både och. Det var svårt att plötsligt klara sig själv, särskilt den nya mathållningen. Då var det lättare med träningen. Jag sprang till och med Varbergsloppet, fruktansvärt jobbigt. Men känslan efteråt var underbar. Jag sprang I Form-loppet i Göteborg också. Att springa är min grej.

Varför gick det lite snett, tror du?
– Jag halkade tyvärr tillbaka på sötsaker och dålig matplanering när jag inte hade någon som kollade mig… Jag har svårt att hitta balansen från i våras. Bea ska bara veta vilken god inverkan hon hade på mig.
– Men det handlar nog också om hur det ser ut omkring en. I höst köpte vi vårt drömhus och för några veckor sen ramlade jag ner för en trappa och fick ont i ryggen, så nu ligger jag efter med träningen. Men jag kommer fortsätta med den, eftersom den är så rolig.

Vad var bäst med KomiForm?
– Stöttningen. Att jag hade någon, om än långt borta, som höll koll på mig. Svårast var nog att få ihop allt nytt. Men jag inser att det inte borde vara svårt alls, när det handlar om ens liv och hälsa.
– Men jag har klarat det förut och jag kan igen. Mitt löfte till mig själv är att få i gång mig ordentligt när mitt övriga liv är i ordning. Jag mådde så bra i maj och den känslan vill jag tillbaka till.

VINNARE 2:  JOHAN KARLSSON

”Det var som en rejäl spark i ändan”

Johan KarlssonNamn: Johan Karlsson
Bor: Karlskoga
Ålder: 30
Yrke: Elevassistent och förtroendevald

Hur har det gått sen ”examen” i maj?
– Skapligt. Jag har förstås inte samma stenhårda disciplin som under KomiForm-veckorna, men är helt klart på rätt väg och ytterligare fyra kilo lättare. Det är jag stolt över.

Du klarar av nya vardagspusslet?
– Absolut. Med två småbarn i huset är det viktigt att hitta egen tid, så sambon och jag turas om att promenera. Hon har också gått ned i vikt!  Planering av mat och träning är a och o och på köpet funkar jag effektivare på jobbet.
Men det var svårt att få struktur på helheten. Jag har haft problem med de långsamma rörelserna.  Men jag kan slappna av ändå, behöver bara sätta mig i en fåtölj så  ”försvinner” jag. Det var också svårt att sluta med allt gott, men visst äter jag ibland en pizza nu också. Det handlar ju inte om hur man lever mellan jul och nyår utan mellan nyår och jul.

Vad var bäst med KomiForm?
– Det var som en rejäl spark i ändan. Jag insåg ju hur viktigt det är att vara glad och orka. Vad får mig att må bra? Ska jag verkligen äta det där? Jag har lärt mig välja. Dessutom ”fick”  jag tillbaka fotbollen, som jag inte orkade med förr. Den har ju alltid varit en stor glädje för mig.

VINNARE 3: HALIMA ANDERSSON

”Pigg och smal när jag gifter mig”

Halima AnderssonNamn: Halima Andersson
Bor: Borås
Ålder: 44 år
Yrke: Bussförare

Hur har det gått sen ”examen” i maj?
– Över förväntan. Jag gick ju ned fyra kilo under de 12 veckornas KomiForm. Nu har jag gått ned fyra till. Perfekt, eftersom jag gifter mig med min Peter i november. Då unnar jag mig både tårta och champagne. Sen reser vi till Kilimanjaro och klättrar i en vecka. Jag kommer nog orka!

Inga problem med vardagsrutinerna?
– O, nej. Jag börjar ju jobbet i ottan och slutar vid tvåtiden. Men numera blir det inte en droppe Cola light, för mitt sötsug är borta.  Jag äter salladslunch på jobbet, bra middag hemma och tränar på gymmet på kvällen. Jag gillar till och med de långsamma rörelser som Bea talade sig så varm för. De får mig att stressa ned och förankra mina nya vanor på djupet.
Medan delmål får mig att behålla fokus. Jag sprang Kretsloppet i Borås i september och snart är det bröllopet, då jag ska vara i högform. Och det kommer mer…

Vad var bäst med KomiForm?
– Helheten. Man behöver alla tre ”benen” för en piggare vardag: bra mat, motion och långsamma rörelser. Jag hade aldrig kommit till skott med det utan KomiForm. Peter har för resten gått ned ännu mer än jag, han har minskat 15 kilo.
– Ändå har inte viktnedgången betytt mest. Om jag inte lärt mig varva ned hade jag nog gått in i väggen…Tack än en gång, Bea!

BEA AHLPERBY, COACH

Bea Ahlperby
”Jag är varm, glad och väldigt stolt”

Beatrice Ahlperby är friskvårdskonsulent och kommunikolog, det vill säga expert på förändringsarbete. För KA arbetar hon som förändringscoach med inriktning på hälsa och det är hon som  hjälpt våra vinnare komma i form:
– Rapporterna gör mig varm, glad och väldigt stolt. Min största drivkraft är att deltagarna ska hitta sin inre förmåga till att må bra. Vad de behöver göra är individuellt, även om basen är att ta hand om sin kost, träning och återhämtning. Det har verkligen gått bra, också för dem som var med de första åren. Så roligt!
Det gäller att hitta det som passar just en själv. Men alla gäng över åren har visat stort mod och entusiasm i att våga testa nya vanor och sedan plocka in det som fungerar i livet. Många kramar till er alla. Jag har alltid trott på er och hoppas ni fortsätter tro på er själva och rätten till ett gott liv.