– Tobias Baudin är den idealiske personen till ordförandeposten. Han har den erfarenhet som krävs samtidigt som han är ung, vilket gör att han inte sitter fast i gamla tankebanor och rutiner. Det är egenskaper som behövs för att göra LO mer attraktivt, säger Anders Bergström, Kommunals förbundskassör.

Det är på kongressen i maj 2012 som en ny LO-ordförande ska väljas. Tobias Baudin valdes till Kommunals första vice ordförande i juni 2010. Han är 36 år gammal och skulle göra en kometkarriär om han slutligen blev vald till LO:s nya ordförande.
Nuvarande LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin har sin bakgrund i Kommunal. Anders Bergström vill dock inte spekulera i om det är negativt för Tobias Baudins möjlighet att bli LO-ordförande:
– Vi har nominerat honom för att vi tycker att han är den mest idealiske personen och vi tror naturligtvis att Tobias blir vald.

När det gäller den nya LO-ledningen vill Kommunal se fler förändringar. I framtiden vill de ha fyra personer i ledningen i stället för dagens tre.
– Fyra personer öppnar för en jämn könsfördelning och kunskaper från olika branscher. De få en stor uppgift att arbeta med förändring, ta kampen mot arbetsgivarna och att sätta dagordningen och då behöver de vara tillräckligt bemannade, säger Anders Bergström.
Anders Bergström säger att Kommunal tillsammans med övriga LO-förbund vill diskutera de andra namn som ska ta plats i LO:s ledning framöver. Kommunal har inte nominerat någon till posten som vice ordförande.

LO:s kongress hålls 25-28 maj 2012.