SVAR: Hortensian vill ha en fuktig men inte blöt jord i halvskugga till full sol och blommar under juni/juli. Under hösten bildar plantan anlagen för nästa års blomning. Skyddar man då inte plantan ordentligt med ordentligt med löv eller täcker med något annat material som ”andas” fryser blomanlagen lätt under vintern. Man får inte heller beskära sina plantor nämnvärt under vår/försommar eftersom man då riskerar att klippa av en del av blomanlagen. Beskär gör man alltid direkt efter blomningen.
Färgen på hortensior varierar beroende på vilket ph-värde jorden har. Normalt ph-värde ligger runt 7, medan rhododendron ska ha ett ph-värde runt 4,5-5 för att trivas.
Jag skulle pröva med att flytta den rosa plantan till en plats med högre ph-värde och skydda båda plantorna ordentligt inför vintern.