Oj, så vacker och romantisk Charlotte Brontës  klassiker från 1800-talet blivit i denna filmatisering,  av den uppriktiga, känslostarka och själfulla Jane Eyres möte med brutalt våld, kärlekslöshet, passion och mörka hemligheter.

Det  här är en berättelse som pendlar mellan skräckromantik och social realism, den gjorde sensation och skandal och har sedan dess fått nya läsare hela tiden.
Den unga Janes mod  och den hårda behandling hon utsätts för, kombinerat med hennes karaktär fascinerar fortfarande. Filmen lyckas behålla den andlighet hos henne, som namnet antyder, samtidigt som hon också är en kvinna av kött och blod, utsatt för frestelser.

Denna strid mellan förnuft och känsla, mellan kropp och ande är spännande och gripande. ”Jag måste respektera mig själv, jag har en själ”, säger Jane och det är svårt att inte snyfta i biomörkret. Till stor del är detta  Mia Wasikowskas  förtjänst. Hon gestaltar sin karaktärs kamp mellan passion och principer med hudnära inlevelse.
Men även övriga skådespelare håller sedvanlig BBC-klass och Michael Fassbender tolkar den cyniske, lustdrivne Mr Rochester med stor trovärdighet.

Miljöerna och fotot följer fint dramats grundton och bidrar till helhetsupplevelsen av en verkligt välgjord film.