– Studenten får hela det ekologiska tänket från fröet i backen till slutprodukten på tallriken. Fokus ligger på det ekologiska köket. Vi försöker komma ifrån halvfabrikat för att i stället använda ekologiska produkter, säger Bo Wilhelmsson, utbildningsledare vid Folkuniversitetet i Norrköping.
Sveriges första och enda ekokockutbildning har precis startat i Norrköping i Östergötland.
 
Utbildningen vänder sig till intresserade i hela Sverige. Huvuddelen av studenterna kommer från Östergötland, men flera studenter kommer från andra delar av landet som till exempel Kivik och Gävle. Ekokockutbildningen kommer att fokusera på miljövänliga och nyttiga produkter.
–Helheten är viktig, att få kunskap om det ekologiska tänket. Studenterna kommer bland annat att få kunskap om offentlig upphandling, marknadsföring och miljöpåverkan, säger Bo Wilhelmsson.
För personer som är intresserade av att laga mat som präglas av närodlade och ekologiska livsmedel är den ettåriga yrkes-högskoleutbildningen en ny möjlighet.
– Jag tror att det är många i de kommunala köken som vill gå utbildningen, säger han.

Eftersom flera personer som visat intresse för utbildningen inte haft möjlighet att studera, på grund av arbetet, finns det planer på att också starta en tvåårig halvtidsutbildning. Den skulle öka möjligheterna att läsa till ekokock för personer som inte har möjligt att ta tjänstledigt.
Nästa år finns det möjlighet att söka till utbildningen som börjar hösten 2012.

Ekokock

Utbildning: 40 veckor lång (ett år) och på heltid. Ekokockutbildningen är en yrkeshögskoleutbildning som ger 200 YH-poäng. I utbildningen ingår även praktik. Årets klass består av 18 elever och kommer från hela Sverige.
Ansökan: Vill du ansöka till ekokockutbildningen, höstterminen 2012. Ansök här: www.folkuniversitetet.se/ekokock