SVAR: I puberteten förändras våra kroppar. Tjejer får lite bredare höfter medan killarnas muskelmassa ökar, samtidigt som vi alla växer på längden. Allt styrs av hormoner och träning i sin tur påverkar hormonerna positivt. Var på kroppen vi ”lägger på oss” beror precis som du skriver på generna. Men med hjälp av regelbundna kostvanor utan för mycket sockerprodukter i tonåren kan vi lägga grunden för en stark och smidig kropp för resten av livet.
Du kan med fördel jogga. Det ökar konditionen och tränar just höfter och ben.  Styrkepass med kroppen som belastning är också utmärkt efter joggingturen, till exempel utfall, knäböj och skridskohopp. Gör också gärna lite armhävningar och bålövningar som plankan och situps. Alla sorters långsam träning är bra, som yoga, tai chi och qi gong. Även övningar på pilates­boll tränar hela kroppen och balansen.  Så fortsätt att röra på dig och minimera intaget av läsk, godis och kakor medan du tränar och äter bra mat. Då kommer din kropp att utvecklas positivt.