Runt om i landet förhandlar Kommunal om löneökningarna för de medlemmar som är anställda på företag som har avtal med Vårdföretagarna. Många kommer att få den nya lönen i augusti visar KA:s rundringning till Kommunals avdelningar. Alla är inte klara än. Men trenden är tydlig. Få ger mer till potten än de 480 kronor som avtalet kräver.
– Avtalet styr. De privata arbetsgivarna är inte intresserade av att betala mer. Även om avtalet säger att det är lägst 480 blir det taket, säger Siw Karlsson, Kommunal Jämtland.

På de arbetsplatser som facket fått ut något över avtalet rör det sig om små summor. Några arbetsgivare har rundat av upp till 500 kronor. På andra håll har det handlat om totalt åtta kronor extra.
De högsta löneökningarna som någon får är 1 700 kronor eller 2 000. Men det är undantag.
Bergslagssjukhuset i Fagersta drivs av Mitt hjärta. Där blir det inget utöver avtalets 480 kronor. Men alla är garanterade 100 kronor.
Lönsamtalen startar efter semestern. De nya lönerna blir klara under hösten.
– Man vet inte vad man får, men tänker att det inte blir så stora skillnader. Naturligtvis hoppas man att man får mycket lön, men man vet ju att om man får 800 kronor får någon annan mindre. Då är det synd om den, säger Ewa Andersson, undersköterska.

KA:s rundring visar att det annars är vanligt med en lägsta indivudell lönehöjning på 300 kronor och en högsta på 600.
Flera säger att det varit lättare att få pengar utöver pott tidigare år. På Carema i Stockholm finns 2 200 kommunalare.
– Vi får lite över avtalet, men inte så mycket som tidigare år, allt är inte klart än,  säger Kommunals  Marvin Clemente.
Tidigare har facket haft synpunkter på hur lönekriterierna tillämpats, men tycker att arbetsgivaren tillämpat kriterierna bättre i år.
– Lönerna är individuella, det innebär inte att man är garanterad 480 kronor. Om man presterat extra kan man få mer, andra får 480 eller mindre, säger Marvin Clemente.
Men i Härnösand är inte Kommunal nöjd med Carema.
-Det har inte varit bra kvalitet på lönesamtalen, säger Kommunals Anncatrin Ivansen.

Avtalet har ingen garanterad nivå för lägsta löneökning. I Skåne och Stockholm finns arbetsgivare som inte vill ge vissa individer någon lönehöjning alls. Men Kommunal har lyckats höja de lönerna till 150 eller 200 kronor.
Flera avdelningar som KA talat tycker inte att förhandlingarna med de privata vårdföretagen skiljer sig från de med kommuner och landsting. Men i Norrbotten tror Kommunals Vanja Nyberg att kommunerna ligger högre när det gäller lägstlönerna:
– Vi har gruvan som största konkurrent. Nu börjar det bli arbetskraftsbrist. Men de privata vill inte gå över nivån i det centrala avtalet i ett lokalt avtal.
Kommunals ombudsman Liza di Paolo Sandberg känner igen bilden från tidigare lönerevisioner:
– Det vi upplever som golv blir tak. Det är viktigt att ha en siffra i avtalet eftersom vi måste slåss för att få ut pengarna.

25 000 omfattas av avtalet med Vårdföretagarna som gäller äldreomsorg, vård-, behandling och omsorgsverksamhet. Avtalet gäller flest anställda i privat vård.
20 procent av kommunalarna är anställda i privata företag.