NYHETER

Privatvården växer så det knakar

2011-06-08
För nio år sedan granskade KA de privata företag som tagit över i kommuner och landsting. Sedan dess har utvecklingen exploderat. De fyra stora bolagen inom äldrevården har vuxit från 12400 till nära 33000 medarbetare. De omsätter tillsammans 19 miljarder nu, jämfört med drygt 4 miljarder då.
Undersköterskor, ambulanssjukvårdare och städare hamnade hos utländska riskkapitalister. För topparna inom företagen har miljonerna strömmat in.
Läs mer

”LOV-problem är barnsjukdomar”

2011-06-07
Äldreminister Maria Larsson (KD) är inte oroad över att LOV-kommuner genomför en prispress på hemtjänsten.
Problemet kommer att reglera sig själv, tror hon.
Läs mer

PÅ JOBBET

Så funkar Facebook på jobbet

2011-06-09
Arbetsplatser kan använda Facebook till att skapa relationer med besökare och kunder eller för marknadsföring. Här berättar några kommunalare hur det går till.
Läs mer

Äldres svåra minnen blir nya utmaningar

2011-06-06
Flyktingar med obearbetade trauman kommer att bli en stor utmaning — för svensk äldrevård. Behoven kommer att nå en topp om 30 år, visar unika siffror som SCB tagit fram till KA. Men problemet blir aktuellt mycket tidigare. Vården saknar beredskap, menar kritiker.
Läs mer

Förintelsen finns kvar i Fanny

2011-06-06
En hiss förvandlas till gaskammare och varje dusch är ett möjligt övergrepp. På Judiska hemmets demensenhet i Stockholm lever de gamla med förintelsen varje dag. Att besöka utrotningslägren har hjälpt personalen att hantera sitt svåra arbete.
Läs mer

För Ashraf är Persikan som att komma hem

2011-06-06
80-åriga Ashraf Kashef kände sig ensam och isolerad på servicehuset. Men när hon fick en plats på Persikans äldreboende i Tensta var det som att komma hem.
— Här pratar alla persiska och de lagar persisk mat.
Läs mer

LIV & HÄLSA

Samma jobb men helt olika villkor

2011-06-09
De arbetar på samma förskola men har olika arbetstid och olika lön. Barnskötarna från bemanningsföretaget har ett annat avtal. Fack och arbetsgivare är oense om hur det ska tolkas.
Läs mer

Mycket skumt i Marias badrumsskåp

2011-06-08
Här finns kemikalier som orsakar cancer och allergier, förgiftar luften och dödar fiskar. Är vi på en återvinningsstation för farligt avfall? Nej, vi är i ett vanligt badrum.
KA tog med miljöjournalisten Katarina Johansson på giftjakt i badrumsskåpet hemma hos fritidsledaren Maria Gabrielsson.
Läs mer

För stora grupper kan göra barnen sjuka

2011-06-08
I flera år har experterna varnat för att barngrupperna i förskolan har blivit för stora. Nu menar en del att resultaten har börjat synas i skolan. Fler barn har skolsvårigheter och får diagnoser som ADHD.
— Både jag själv och många lärare ser fler och fler barn som har de här svårigheterna, säger skolpsykologen Karin Liljesson Torpadie.
Läs mer

Hur många barn är lagom?

2011-06-08
De flesta är överens om att för stora barngrupper inte är bra. Men det är svårare att säga hur stor grupp som är lagom.
Läs mer

KULTUR

Hennes mål: Störta Carl Bildt

2011-06-08
Hon är 69 år och har just släppt sin 57:e film. Ändå tycks Maj Wechselmanns låga inte slockna. Den här gången handlar det om Lundin Oil, och målet är givet: Störta Carl Bildt.
Läs mer

Hallå där: Helena Bergendahl!

2011-06-07
Helena Bergendahl, som är med och arrangerar Göteborgs Cykel­festival 11–12 juni. Varför ordnar du en ­cykel­festival?
Läs mer

KOLUMN: HILLEVI WAHL

Fråga barnen hur de har det!

2011-06-08
Var fjärde svensk lever i dag med psykisk ohälsa. Trots det är det många som inte vågar prata om det. Och få vågar se barnen som lever mitt i en familj som mår dåligt.
Som en psykiater sa: ”Vi vet mer om patienternas husdjur än deras barn.”
Läs mer

DEBATT

Badmästaryrket hotas!

2011-06-08
Trenden att ersätta badpersonal med varningsskyltar sprider sig på ett skrämmande sätt, skriver Henrik Johansson och Anders Christiansen, tidigare badchef respektive fritidschef.
Läs mer

LEDARE

Vem ska ha ledartröjan i avtalsrörelsen?

2011-06-08
Det har gått bra för Kommunal de senaste avtalsrörelserna. Ja, inte jämfört med bonusfestande direktörer, eller med högavlönade chefer, som verkar glida ovanpå såväl krisavtal som löneramar.
Läs mer

BERGLINS

Könets makt

2011-06-07

Läs mer

FILM

Something Borrowed

2011-06-09
Amerikansk romantisk komedi i regi av Luke Greenfield med bland andra Kate Hudson, Ginnifer Goodwin och John Krasinski.
Läs mer

PÅ WEBBEN IDAG

Fler kvinnor drabbas av olyckor på jobbet

2011-06-09
Allt fler kvinnor drabbas av allvarliga arbetsolycksfall. Men färre män.
Mest utsatta inom Kommunals grupper är jordbruks- och trädgårdsarbetare, städare, barnskötare och vårdpersonal. Antalet fallolyckor har ökat.
Läs mer

SD bakom del av sjukförslaget

2011-06-09
Sverigedemokraterna (SD) vill ha en återförsäkring av de nollklassade och en mer rimlig prövning av arbetsförmågan mot arbetsmarknaden. Nu pågår förhandlingar för ett förslag som oppositionen kan enas om.
Läs mer