Vi möter Maj Wechselmann i hennes kombinerade hem och arbetsstudio på Gärdet i Stockholm. På en hylla i hallen finns två pass, båda tillhör henne. Vilket hon använder beror på vilket land hon ska besöka.
– Jag har ett snällt pass med Israel och de ”goda” länderna, sen har jag ett farligt med Irak, Colombia och Venezuela.
I arbetet med hennes nya film ”Det är upp till dig!” skulle hon besöka USA, av misstag tog hon med sig fel pass, det med de ”onda ländernas” stämplar.
– Jag höll på att inte komma in. Och då hade det förmodligen inte blivit någon film.

För kvinnan hon besökte och intervjuade i USA, pastorn och barnläkaren Gloria White Hammond, är en av de centrala figurerna i berättelsen. White Hammond berättar om hur hon bevittnat slavhandel i Sudan, ­slav­handel som enligt filmen är en följd av Lundin Petroleums agerande i landet.
Det är om olja filmen handlar. Jakten på olja och vilka konsekvenser den jakten får för befolkningen i länderna där detta åtråvärda svarta guld finns. I filmen presenteras flera bevis för att företaget Lundin Oils jakt på olja har lett till omfattande folkfördrivningar och umbäranden för lokalbefolkningen. Bland annat visas satellitbilder på hur folk har fördrivits längs den väg Lundin Oil lät bygga för att komma åt oljefälten.
– När jag såg dem tänkte jag: Här är det! Det är intressant vad som behöver visualiseras för att folk ska förstå.

Trots bildbevisen var det långt ifrån säkert att det skulle bli någon film. Att filma är dyrt. Maj löste det genom att ringa till advokaten Stig Centerwall, framför allt känd för att ha försvarat flera av de åtalade vid Göteborgs­kravallerna 2001.
– Jag sa: ”Hörrudu advokaten. Jag vill låna 30 000 av dig. Då klarar jag av att göra de här resorna som krävs. Du får tillbaka pengarna inom tre år.” Jag fick svar dagen efter: ”Det är kirrat, jag sålde mina Lundinaktier.” Det är faktiskt sant! Det är på det viset den här filmen har kommit till, säger Maj Wechselmann och skrattar. Högt. Det gör hon många gånger under den här intervjun, trots det allvarliga ämnet.
Titeln då, vad vill du säga med att det är upp till dig, upp till oss?
– Ja, att det är upp till dig. Det är det! För det är dina pensions­pengar som används på det här viset.
I filmen ställs flera pensions­förvaltare till svars, från Folk­s­am, SPP och Nordea.
– Man kan ta reda på vilka bolag som inte satsar på Lundin och sen spara där. Men först och främst måste man påverka styrelserna. Det har man gjort i Amerika, där har flera miljoner fondmedlemmar skrivit mejl till styrelserna. Går det där så går det naturligtvis här.

Och så störtandet av Carl Bildt då. Eller ”herr Bildt” som Wechselmann genomgående kallar honom. Till 2006 satt han i styrelsen för Lundin och först 2007 såldes hans aktier.
– Han har ett stort ansvar. Myc­ket stort. Bara det att han har gjort det här borde för längesen ha diskvalificerat honom som utrikesminister. Han kan ju inte vara kvar!
Maj Wechselmann slår näven i bordet och får mig nästan att skämmas när jag ställer min sista fråga: Var hittar hon sin drivkraft?
– Jag vet inte. Jag förstår inte frågan. Alla ställer denna fråga och jag förstår den inte. Jag försöker svara varje gång, komma med nåt förståndigt, men jag förstår inte frågan.

Maj Wechselmann

Ålder: 69 år.
Familj: Två söner, ett barnbarn.
Filmer i urval: Hitler och vi på Klamparegatan (1997), Irak från början till slut (2004), Bang och världshistorien (2009).  Jobbar med just nu: Bland annat en film om Påskupproret mot utförsäkringar.

Vill du se "Det är upp till dig!"?

Filmen går att beställa via Maj Wechselmann själv, mejla maj.prod@telia.com.
Det går också att göra som Bilbo Göransson, Kommunals sektion 28 i Stock­holm, som arrangerat en visning av filmen för medlemmar.