Han menar att vården ”handlar allt mer om lifestyle”. För tio år sedan skulle dessa ord möjligen ha kunnat komma från en ungmoderat på fyllan. Nu kommer det från det närmaste vi kan komma ett socialdemokratiskt försäkringsbolag, Folksam, med rötterna i den kooperativa rörelsen. Folksam är i en ny bransch: Privata sjukförsäkringar. Poängen med själva försäkringen är att kunden – mestadels högavlönade tjänstemän – kan få snabbare vård, komma direkt till en specialist eller en tjusigare vårdcentral.

När Folksam väljer att angripa belysningen på våra vårdcentraler kan man dra två slutsatser, en betryggande och en fasansfull. Det betryggande är att svensk sjukvård trots all underbemanning och alla moderata experiment fortfarande står för kvalitet. Det borde annars finnas bättre säljargument för den som ska kränga biljetter till en gräddfil. Svärdmans betraktelse är ju i sak riktig: Svensk sjukvård har inte alltid satt inredningsdesign främst. Den har fokuserat på att vårda och förebygga sjukdomar och därför blivit den främsta i världen.
Frågan är bara om det räcker. Det fasansfulla är nämligen att det finns människor som har jobbet att bak-tala vår sjukvård. Håkan Svärdman är inte ensam. Varje dag sitter telefonister och raggar kunder bland nyblivna föräldrar, företag och högavlönade.

Om du någon gång får ett sådant telefonsamtal kommer du notera att de inte låter triumferande, utan lite sorgsna när de drar sina säljmanus : ”Ja, tyvärr är det ju inte allt som täcks av det offentliga nuförtiden. Vården är inte så bra som du tror. Med vår försäkring får du…”. Manuset säger så för att nästan alla i Sverige gillar den solidariska idén med svensk sjukvård. Men försäljarnas jobb handlar i grunden om att såga sönder förtroendet för samhällets vård och skydd.
Om de lyckas med den operationen är det slut med svensk sjukvård. När tillräckligt många har privat försäkring kommer de inte att ­vilja betala skatt för sina medmänniskors vård. Då får vi den dödskamp vi just har sett utspelas i USA: horder av välavlönade människor, försäkringsbolag och lobbyister som slåss med näbbar och klor mot fattiga människors möjlighet att få vård.
Oavsett belysning är det inte en vacker scen.

JA
Revolution i arabvärlden.

NEJ
Nato bombar i Afrika.