Enligt Sveriges Radios Ekoredaktion skaffade sig Bertil Villard ett peruanskt bolag där han placerade 23 miljoner, vinster från sina svenska bolag. Därmed behövde han bara betala 4 procent i skatt och sparade 10 miljoner kr. Upplägget var lagligt enligt dåvarande skatteavtal med Peru, men Skattverket ser transaktionerna som skatteflykt.

AMF ägs av LO och Svenskt Näringsliv, och frågan kommer att ta upp i AMF:s styrelse. LO:s avtalssekreterare Per Bardh säger i en kommentar att LO anser att den skatteplanering som Bertil Villard ägnat sig åt är etiskt tvivelaktig och ett sätt att undandra sig sitt samhällsansvar. Han säger också att Bertil Villards agerande visar att han inte levt upp till AMF:s etiska riktlinjer.

Svenskt Näringslivs VD Urban Bäckström säger i en kommentar att han förstår att det väcker reaktioner, det handlar om väldigt låga skatter. Han säger också att Sverige har varit dåliga på att underhålla skatteavtal med olika länder, något som Svenskt Näringsliv kritiserat.

AMF är ett av Sveriges ledande pensionsbolag som ägs av LO och Svenskt Näringsliv och som förvaltar privatanställdas pensioner.