Motionen är socialdemokraternas alternativ till den ekonomiska vårproposition som finansminister Anders Borg lade fram för några veckor sedan. Med stor sannolikhet kommer riksdagen att anta Borgs proposition. S-motionen är den första större motionen sedan partiet bytte ledning.
25 miljoner till sommarjobb för studerande på omvårdnadsprogrammet är det enda konkreta förslaget vad gäller kommunala jobb. Lika mycket pengar vill S satsa på lägre avgifter i kultur- och musikskolorna.

Varför finns det då inga konkreta besked om satsningar när personalen, som Juholt säger, går ”på knäna”?
– I höst kommer vi att presentera konkreta insatser, där kommer situationen för vård och omsorg prioriteras, svarar partiets ekonomisk politiske talesperson Tommy Waidelich.

Så till dess får de gå på knäna?
– Vi gör idag vad vi kan för att lösa de problem som regeringen kunnat göra något åt. I vår budgetproposition, som i höstas blev nedröstad här i riksdagen, hade vi med extra miljarder till kommunerna. Hade den antagits hade situationen för personalen i kommunerna varit betydligt bättre.

I den ville ni ge mer pengar än Borg, men även ert budgetförslag innebar en sänkning jämfört med året innan. Hur går det ihop med att ni vill satsa på välfärden?
– Vi behöver säkert göra mer i höst. Kommunerna har det ansträngt. Det handlar inte bara om satsning på kompetensutveckling utan också om det ska bli fler som jobbar.
– Vi har gett besked under första maj. Hur många miljarder får vi återkomma till i höstbudgeten.