En halvtimme efter domen i arbetsdomstolen kallades Rabih Ballout in till tillförordnade trafikchefen Hans Goossen. Han fick ett brev där Nobina förklarar att företaget utnyttjar ett av kryphålen i LAS, lagen om anställningsskydd, och köper ut honom.
Kryphålet gör det möjligt för arbetsgivare att göra sig av med obekväma anställda trots att arbetsdomstolen har slagit fast att det saknas saklig grund för uppsägning eller avsked.

Rabih Ballout får 32 månadslöner i ”utköpspengar” efter 11 år som anställd i företaget. När han i går skulle avsluta sitt arbete med att blåsa i alkoskåpet gick det inte. Han var redan raderad från listan och hans personliga kod borta.
– I går var jag så glad över domen i arbetsdomstolen. I dag är jag så besviken och vilsen. Jag vet inte vad som ska hända i framtiden men vill inte vara arbetslös. Redan i dag ska jag kontakta arbetsförmedlingen, säger han.

Hans forna arbetskamrater vid Nobina i Umeå har i ett pressmeddelande aviserat att de samlas till ett protestmöte i kväll med anledning av utköpet av Rabih Ballout.
Nobinas kommunikationschef Rolf Kolmodin säger att beslutet om utköp har fattats av en grupp personer inom ledningen för Nobina Sverige och Nobina i Umeå.
– Vi saknar förtroende för Rabih Ballout när det gäller samarbete inom företaget och när det gäller säkerheten för våra passagerare. Även om sådana här affärer aldrig är bra ur PR–synpunkt hoppas jag att våra resenärer ska förstå bakgrunden. Inte minst för att vår trafik och service fungerar allt bättre i Umeå, säger Rolf Kolmodin.

Hälften av Nobinas intäkter kommer från skattebetalarna och den andra hälften från resenärerna. Tvisten med Rabih Ballout kostar företaget drygt en och en halv miljon kronor.
Rolf Kolmodin håller inte med om att det går att påstå att skattebetalarnas pengar används just till att köpa ut Rabih Ballout.
– Det är ju en kostnad vi har och som vi betalar ur våra samlade intäkter. Vi tycker naturligtvis det är tråkigt, men ibland tvingas vi till tråkiga kostnader för att göra verksamheten bättre, förklarar han.

Länstrafiken i Västerbotten upphandlar den trafik i Umeå som Nobina kör. Östen Eriksson (S), ordförande i Länstrafiken, vill inte ha synpunkter på att Nobina använder sina pengar till att köpa ut en av sina anställda.
– Det är deras sak att avgöra hur de vill använda intäktspåsen. Jag kan inte lägga mig i en intern företagsfråga. Men några extra pengar från oss för att täcka denna kostnad blir det naturligtvis inte, säger han.
Utköpet av Rabih Ballout kom samma dag som en debattartikel skriven av jurister inom Kommunaltjänstemännens fack, SKTF, publicerades på Dagens Arena där de kritiserar att kommuner och landsting med få undantag gör som Nobina och köper ut anställda när AD har ogiltigförklarat uppsägningar eller avskedanden.
Juristerna vill ändra lagen eller höja skadeståndsbeloppen för att stoppa denna utveckling.

Utköpet av Rabih Ballout hade inte varit möjlig i Norge. Där går det inte att köpa ut någon som vill ha kvar sin anställning, med undantag för chefer och andra i hög förtroendeställning.
En sådan lag vill inte Rolf Kolmodin ha i Sverige.
– Men vi önskar vår vän Rabih Ballout lycka till. Vi hoppas att han en dag ska vakna upp med ett leende på läpparna. Det kan inte vara kul att som i hans fall varje dag vakna upp till en konflikt med sin arbetsgivare. Utköpet är bästa lösningen också för honom, säger han.