– Det tar ungefär 45 minuter att lära sig hur man värvar medlemmar. Värvningshjulet på Kommunal.se ger bra tips på hur man ska prata för facket, till exempel att man inte ska vara för påflugen eller aggressiv. För det finns ju dom som är så också.

Du vann ett pris genom Värvningshjulet. Vad vann du?
– Jag visste inte ens att det fanns ett pris. Efter att jag blev nyvald ordförande i Haparanda hoppade jag in med en veckas varsel och sen satte jag mig och gick igenom Värvningshjulet. Tre veckor senare fick jag ett meddelande från datasamordnaren att jag hade vunnit en tårta.

När ska du äta tårtan?
– Visserligen tycker jag mycket om tårta själv, men jag tänker dela med mig. På torsdag har jag möte med arbetsplatsombuden och då ska jag bjuda på tårta och passa på att tipsa dem om Värvningshjulet. Det är lätt att man glömmer bort vad vi egentligen har för uppgift. Jag tycker att facket är ganska osynligt och tror att Värvningshjulet kan vara en bra hjälp till hur man startar en diskussion.

Hur många medlemmar hade du värvat för att vinna?
– Inte en enda en. Jag hade bara gått igenom Värvningshjulet. Det finns inte så många att värva heller de flesta är ju redan med.

Hur många medlemmar har du värvat sedan dess?
– Tre stycken, kanske fyra. Men den fjärde har nog haft kontakt med någon annan än mig också, så den vet jag inte om jag ska ta åt mig äran för.