När finansminister Anders Borg höll tal på kongressen för Sveriges kommuner och landsting fick han många av ombuden att sätta i halsen genom att vara ärlig. Han sa att kommuner och landsting misslyckats som förhandlare. Ingångslönerna för de anställda är nämligen för höga.
I ett läge när barnfattigdomen ökar bland ensamstående mammor med deltidsjobb tycker han att deras löner är för höga.

Några veckor senare läste jag i statsbudgeten om skattesänkningarna. Ett yrke skulle vara exempel för låginkomsttagare. Många satte åter i halsen när exemplet ”vårdbiträde” hade en lön på 23 300 kronor.
Man häpnar över hur regeringen kan ljuga på det sättet. Vilket sjukvårdsbiträde har den lönen?
Detta är den borgerliga jobbpolitikens kärna. Fler jobb ska skapas genom att de som har det sämst ska få lägre löner. Det är en politik som ska göra de fattiga fattigare för att de rika ska kunna bli rikare.
Höginkomsttagarna får tusenlappar i månaden. Låginkomsttagarna får tior. De arbetslösa och sjukskrivna får sänkta ersättningar och stupstockar.

15 maj är det val i Västra Götaland. De moderata samlingspartierna går till val på att prata vitt och brett om satsningar på akuter och ambulanser och höjda läkarlöner.
Inte ett ord om höjda löner för de lägst avlönade. Det går att förstå varför när man hört finansministern.
Det som väntar är också privatiseringar. Fler sjukhus och områden i vården ska tas över av privata vårdbolag. De stora riskkapitalisterna står i kö. Mer av våra skattepengar kommer att skickas i aktieutdelningar till skatteparadis istället för att användas till personal.
Detta är en politik som står på vårdbolagens sida, inte på patienternas eller personalens.

Vänsterpartiet går till val 15 maj på att satsa skarpa pengar på att skapa jämställda löner.
Vi lever upp till idén att vi ska sluta bygga välfärden på att underbetala kvinnorna som bär upp den. Vi går också till val på att helt få bort ofrivilliga deltider. Alla anställda som vill ska ha rätt till heltidstjänst. Vi vill också få slut på nedskärningarna i vården. Patienter blir idag lidande och personalen jobbar häcken av sig med en högre och högre stressnivå. Vi måste ge personalen tid att göra ett bra arbete. Det krävs högre löner, scheman som tar hänsyn till de anställda och fler omvårdnadspersonal i vården.
Det är en politik för patienternas och personalens skull.

Ni som är från Västra Götaland. Glöm inte rösta 15 maj i regionvalet. Då hoppas vi att V, S och MP kan få förtroendet att motarbeta Anders Borgs önskemål om sänkta löner i välfärden.

Inger Lilja,
kommunalare och regionfullmäktigekandidat (V)