Halima Andersson, Kom i Form-vinnare 2011.Halima Andersson:

”Vad svårt det är att lära sig slappna av!”

Dagen i Stockholm var mycket inspirerande och jag ser verkligen fram emot det här äventyret. Det är krävande och fokuseringen på mat, motion, avslappningsövningar med mera är A och O. Jag kickade igång på riktigt under tisdagen med allt vad det innebar. Tyvärr kunde jag inte motionera på morgonen då jag jobbade tidigt, men som tur var slutade jag vid 11.00 och lade min dag därefter. Det blev motion, handla mat för hela veckan, baka Beas hälsolimpa (jättegod!) och så skulle Peter (min sambo) blåsa upp bollen. Tyvärr saknade vi pump och fick ta hjälp av mitt gym.

Det bästa för mig på hemmaplan är att Peter är mitt stöd till 100 procent. Han motionerar en timme på morgonen före jobbet oavsett om jag kan eller inte. Vi äter också samma mat. Detta gör att min resa känns mycket lättare.

Apropå avslappning är den det svåraste att fullfölja för mig, då jag i grunden är en rastlös människa. Det kan ta mig upp till en timme att släppa tankarna på jobbet, hemmet och så vidare.  Det får jag jobba hårdare på. Att fokusera på ett sinne i taget har jag inte kunnat göra ännu!

Problemet har varit att jag lägger mitt största fokus på dåtiden, eftersom jag faktiskt varit smal och kunnat gå ner 10-15 kilo med hjälp av Cambridgekuren, Viktväktarna och Atkinsdieten. Då kan jag känna att ’Åhhh, så tråkigt att behöva gå igenom viktminskningsproceduren EN GÅNG TILL…’ Men med de andra kurerna har jag varit taggad tills jag nått målet och sedan tapppat motivationen. Skillnaden denna gången är att jag ändrar min livsstil och kommer att kunna fortsätta  även sedan jag nått mitt mål.

Mina arbetstider gör det svårt att kunna motionera på morgonen. I och med det ligger min utmaning i att se möjligheterna i stället för problemen med arbetspassen.

Det är inte alltid jag kan äta  frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag i den ordningen. Det kan i stället bli till exempel  frukost, mellanmål, mellanmål, lunch, middag…….

På jobbet är de mycket positiva till min utmaning och var beredda att ändra mitt schema, så jag kunde få min morgonpromenad. Men min målsättning är ju att inspirera andra på mitt jobb. Då vill jag inte känna mig favoriserad, utan visa att jag kan klara av detta utifrån mina normala förutsättningar och få in mina rutiner för att kunna fullfölja även efter 12-veckorsperioden.

Tack och hej för denna vecka!

Hälsningar Halima


Bea AhlperbyBeas kommentar:

”Du gör ju så gott du kan”

Nu är du verkligen igång, Halima! Så kul att läsa om din vecka. Jag beundrar din drivkraft, som verkar ha landat ordentligt hos dig. Att få ihop vardagen med alla dess olika ramar är en svår uppgift för många och jag tycker du är ett föredöme som lyckas med det. Att du dessutom vill klara av det utan att ändra arbetsschema är beundransvärt.  Precis som du skriver  gäller det att hitta sina rutiner i det liv du har och vill leva.

När du är aktiv och har svårt att varva ner är just nedvarvning och långsamhet viktig. Du behöver detta för att skapa bästa möjliga tillstånd för att bygga upp kroppen, återhämta dig och få matsmältningen att fungera optimalt. Så bra, att du har tagit det på allvar och gör så gott du kan. Det finns inga rätt eller fel.

Härligt jobbat! Nu är det dags för andra veckan, med fortsatt inriktning på att vara i nuet och komma i gång genom rörelser och omlagda kostvanor. Så fint, att du också har ett otroligt stöd där hemma. Det är alltid ett plus.

Bifogat får du listan på bra livsmedel som inte var med i häftet och programmet för vecka två har du ju redan fått.

”Allting har sin tid, livet har sin gång, allting är skapat skönt för sin tid. Om det får ha sin tid.” Börje Ring

Många glada hälsningar och lycka till!

Bea

  

Johan Karlsson, Kom i Form-vinnare 2011.Johan Karlsson:

”Jag behöver bra tips mot sötsuget”

Hej, coach.  Då var första veckan till ända. Vilken upplevelse det är att leva i nuet varje dag!
Att tänka en dag i taget och verkligen leva här och nu har varit svårt för mig, som alltid är på flera ställen samtidigt både i huvudet och fysiskt.

Men efter den inledande dagen med dig har jag insett hur viktigt detta är. Vilken vecka det varit!

Jag har verkligen gjort mitt bästa varje dag och en sak ska du veta: det har varit en kamp. Men en kamp, som jag tänker mindre och mindre på.

Jag har inte varit i närheten av godis, chips, kakor, dricka, stora portioner eller utemat. Så det tar jag med mig. Jag har kommit ut på endast tre promenader på grund av förkylning och halsont tisdag till torsdag,  men jag gjorde mitt bästa med allt annat omkring.

Igår fick jag skoskav av de nya skorna. Men det var bara att köpa Compeed skavsårsplåster klockan 08.00 i morse, för att sen dra på mig kängor och ge mig ut på catwalken igen. Fan heller, att ett skoskav ska stoppa min dröm. När det varit som jobbigast har jag tänkt på mitt mål att springa en mil och helst då i min kostym, som jag inte får på mig idag.

Om jag är riktigt sötsugen eller hungrig, har du något tips på vad jag kan göra då?

Vecka två blir en tuff utmaning, men jag ger mig in i den en dag i taget. Det tar jag med mig från vecka ett. En sak i taget.

Hälsningar Johan

 

Bea AhlperbyBeas kommentar:

”Ät mer proteiner, frukt eller nötter”

Vilken kämpe!  Att vinna kampen mot dig själv kan vara en riktig prövning, men ack, så god när du med hela dig tar olika beslut som leder till bra saker för dig och det du värdesätter högst. Härligt jobbat!

Att skoskav skulle stoppa dig från din dröm trodde jag inte ett ögonblick. Tur att det finns Compeed, som tillsammans med tejp är elitidrottarens måste…

Det är också väldigt kul att läsa att du hållit dig ifrån ”skräp-alternativ i kosten.  Nu är den första veckan avklarad och du vet att du klarar dig utan dessa saker. Super, att du tar det med dig och fortsätter att leva här och nu. All den erfarenhet du får på vägen leder till att du i fortsättningen kan välja var du ska fokusera och var du vill lägga dina tankar.

När du är hungrig,  tänk på att äta mer proteiner. Ta till exempel en extra biff eller kycklingbit. Du ska inte gå hungrig och du behöver äta mellan en och en halv och två portioner av fisk/kött/fågel.

Knäckebröd med smör och makrill i tomatsås med majonnäs på är ett bra mellanmål om du blir väldigt hungrig. Ett extra kokt ägg med majonnäs är ett lite mindre mellanmål. Öka på till två ägg på morgonen också. Annars kan du ha frukt och nötter till hands för att fylla upp. Om frukten gör dig sötsugen, skippa den och ta bara en stor näve nötter.

Dags för vecka två. Jag hejar på dig när du tar en dag i taget! Bifogat kommer en lista på bra livsmedel.

”Allting har sin tid, livet har sin gång, allting är skapat skönt för sin tid. Om det får ha sin tid.” Börje Ring

Många glada hälsningar och lycka till!

Bea

  

Emelie Andersson, Kom i Form-vinnare 2011.Emelie Andersson:

”Jag la av med sötsakerna och mådde jättedåligt”

Jag börjar halvt förstå vad det är jag håller på med. Men många gånger denna vecka har jag frågat mig själv: ”Vad har jag gett mig in på?” och ”Varför?” Jag vet egentligen svaret, men det är tufft många gånger. Första provet för mig kom redan på flygplanet när jag lämnade Stockholm. Då gick flygvärdinnan runt och bjöd på chokladbollar. Choklad! Vad skulle jag ta mig till… ?

Mina tankar snurrade runt. ”Detta är bara början och ingen skulle märka det. Jag kan fuska, bara en gång.” Men sen vände jag på det och tänkte att om jag ska göra Kom i Form kan jag inte falla redan. Så jag tackade vänligt men bestämt nej. Det var ett tufft och annorlunda val för att vara jag!

Efter ett par dagar kände jag mig väldigt konstig. Jag hade konstant huvudvärk, skakningar, kallsvettningar, svårt att sova och så vidare. Väldigt jobbigt. Det är nu jag inser att jag verkligen är sockerberoende. Fruktansvärt! Jag förstår nu att jag verkligen ätit dåliga saker varje dag. Allt detta sötsug har jag gett efter för. Men nu måste jag skärpa mig. Denna första vecka har varit mycket jobbig och jag har gett efter en gång. Detta var efter tre dagar. Dumma mig! Ångerfull efteråt, men nu känner jag mig starkare.

Det är inte så lätt med kosten än så länge.  Jag och min sambo hjälps åt och han ställer upp på detta. Vi lagar maten som står i schemat så gott det går. Fruktansvärt svårt att veta vad man får och inte får äta. Jag blir osäker hela tiden om jag gör rätt val eller inte.

Träningen med pilatesbollen har gått bra, promenaderna likaså. Men bättre ska det bli. På något sätt försöker jag se framåt,  men samtidigt vill och ska jag leva i nuet. Detta är bara början på ett bättre och hälsosammare liv.

Hälsningar, Emelie

 

Bea AhlperbyBeas kommentar:

”Efter abstinensen blir du starkare mentalt”

Vad stark du är, Emelie! Att vara sockerberoende är precis som alla andra beroenden en kraft där vårt eget system styr oss omedvetet. Oavsett om jag sagt till mig själv att jag inte ska äta choklad  gör jag det ändå när signalerna blir för starka. Du har precis gått igenom en ordentlig abstinensperiod och jag beundrar dig för det. Det är inte lätt och du kan bara gå stark ur det . Du får en ny erfarenhet i livet, som du kan ta med dig i framtiden. Negativa tillstånd som uppkommer i ett sådant läge kan du ta fram som minne när du ska göra nya val av mat, tilltugg och så vidare. Slå inte på dig själv för att du åt något som du inte tyckte var bra för dig. Vänd det i stället till en erfarenhet du kan välja att inte upprepa.

Du kan inte äta helt fel. Det finns inga fel eller rätt. Däremot ska du under dessa veckor komma fram till vad du och din kropp trivs bäst med för mat. Mat du får energi av och som så småningom håller dig viktstabil. Nu får du en lista på bra matvaror. Hoppas den hjälper dig till en uppfattning om vad maten består av denna vecka också. Den kommer att mera handla om kosten, vilket ger dig lite nya verktyg.

Håll dig till veckans matsedel, så behöver du inte fundera så mycket på det. Maten är just nu mjölfri. Matschemat är däremot inte helt mjölkfritt eftersom det finns fil i brödet och yoghurt i smoothien, men det är inte stora mängder. Däremot ska du undvika att dricka och laga mat på mjölk.

Glöm inte naturella nötter och frukt som mellanmål. Om frukten gör att du får mer sötsug ska du undvika den och i stället ta ett extra kokt ägg eller bara nötter, som är protein- och fettrika mellanmål.

”Allting har sin tid, livet har sin gång, allting är skapat skönt för sin tid. Om det får ha sin tid.” Börje Ring

Många glada hälsningar och lycka till!
Bea