-Vi ser ju att en del snabbduschar med badkläderna på, eller inte vill blöta håret, säger Roger Pohjanen, chef på Eddahallen i Skellefteå. Och en del ungdomar vill ha kalsonger under badbyxorna, vilket inte är tillåtet. Det här gör att det går åt mer kemikalier, vi får trikloraminer i luften som är ett arbetsmiljöproblem.

Badgästerna kommer att mötas av skyltar och klistermärken med information. Om man luktar klor efter att man har badat, är det ett tecken på att man har tvättat sig för dåligt innan man klev i bassängen.
– Klor fastnar på smutsen, inte på en ren kropp, förklarar Roger Pohjanen.
Det klor som tillsätts avgörs av hur smutsigt vattnet är, det regleras automatiskt.
– Vi ser att det är smutsigt av hur mycket som går åt, men vi ser också på filtren hur smutsigt vattnet är. Det är inte kul att simma i vatten med hårstrån. Vill man inte duscha håret får man använda badmössa.

Det är välkänt att klor som bildar trikloraminer i luften irriterar slemhinnorna och på sikt kan ge astma hos dem som arbetar i simhallar.
– Vi har sådana problem, och vi försöker lösa det med att personalen cirkulerar så att man inte behöver tjänstgöra hela dagar i simhallen, säger Roger Pohjanen.

Bakgrund

Det är klor i vattnet som kommer i kontakt med kväve, från till exempel svett och urin, som bildar trikloramin, en giftig gas som irriterar ögon, luftvägar och lungor.
Forskning har också visat att det finns ett samband mellan trikloramin och astma.