Tanken är att kommunerna med hjälp av detta stöd ska kunna upphandla sysselsättningsplatser i så kallade sociala företag. Det innebär att personer med psykisk funktionsnedsättning får möjlighet att arbeta i till exempel second hand-affärer eller på kaféer. I dessa verksamheter återinvesteras vinsten i företaget.
Men det är bara ett fåtal av landets kommuner som har sökt pengarna, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Och inte ens en femtedel av pengarna från regeringen har använts.

Ing-Marie Wieselgren som är psykiatriansvarig på arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting menar att kommunerna hade kunnat göra mer.
– Pengarna och satsningen är ju tänkta för att stimulera en utveckling. Vi har kanske inte varit tillräckligt snabba att haka på där och försöka se hur man skulle kunna göra det här, säger hon till Ekot.