– Jag har en ständig iver att utveckla och förändra verksamheten. Krav-odlade råvaror innehåller inga konstiga tillsatser och de besprutas inte.
    
Vad krävs det för att bli Krav-certifierad?
– Det finns olika nivåer av certifiering. I vårt fall är minst 50 procent av råvarorna Krav-märkta. Och vi använder till 90 procent ekologiska produkter.

Men blir det inte mycket dyrare när maten ska vara Krav-märkt?
– Nej, faktiskt inte. Kostnaderna är i stort sett desamma. Krav-märkta råvaror är ju ofta dyrare men samtidigt går det åt mindre mängder nu. Det blir mindre av allting tack vare att det inte är en massa tillsatser i produkterna. Och råvarorna håller högre kvalitet. Nu räcker det med en burk krossade tomater när det förut gick åt två burkar.

Tror du att andra förskolor kommer ta efter er nu?
– Jo, jag hoppas att det sprider sig som ringar på vattnet. Jag har dokumenterat hela processen med att få förskolan certifierad. Förhoppningsvis kan materialet vara till nytta för andra storkök och restauranger i offentlig verksamhet. Det går att genomföra den här förändringen på bara ett års tid, det fungerade ju i vårt fall.

Vad tycker barnen då? Är den Krav-märkta maten godare?
– De har väl inte märkt någon stor skillnad, egentligen. Men föräldrarna är positiva och jag tror att efterfrågan bara kommer att öka. Barn utgår ju också från att vi vuxna gör det som är bäst för dem. Och det här med ekologisk och Krav-märkt mat kommer de ta med sig senare när de börjar skolan. Jag tror att de blir mer medvetna och lär sig att ställa krav på maten i framtiden.