Långtidsutredningen består av ett antal rapporter från olika forskare. De har presenterats i omgångar. När Anders Borg tog emot utredningen var det speciellt en rapport som han framhöll som intressant, professor Nils Gottfries om lönebildningen.
Gottfries utgångspunkt är en nationalekonomisk teori där lönebildningen bestämmer ”den naturliga arbetslösheten”.

Facklig kamp målas där ut som en boven bakom hög arbetslöshet i ”effektivitetslöneteorin”.  Så här skriver Gottfries om teorins slutsatser:
”Med hot om strejk kan fackföreningarna kräva en högre lön än vad företaget själv skulle sätta. Facket lägger på ett pålägg på arbetsgivarens föredragna lön. Detta skiftar lönekurvan uppåt och höjer arbetslösheten i jämvikt”

Det var Gottfries slutsatser om lägstalönernas betydelse för arbetslösheten, speciellt ungdomars och lågutbildades, som Anders Borg ansåg intressant. Och det var lägstalönerna inom servicesektorn finansministern sköt in sig på.
– Det förefaller att lägstalönerna är ett större problem än vi trott. Det förfaller som att avtalens, Hotell och Restaurang, Handels och Kommunals, lägsta lönenivåer har en menlig effekt.

Höjda lägstalöner har varit en hjärtefråga för de LO-fack som finansministern pekar ut. Kommunal drog i början på 2000-talet slutsatsen att låga lägstalöner drog ner lönenivån för alla medlemmar. I senaste numret av KA tycker också Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund att Kommunal istället borde varit tuffare i avtalsrörelsen.
– Anders Borgs uttalande är ett hån mot våra lågavlönade medlemmar. Borg ska inte lägga sig i lönebildningen, säger hon nu.
– Om han tycker att en lägsta lön på 15 685 kr före skatt är för hög, så kan han gott prova på att ha en sådan lön en månad. Och eftersom 48 procent av våra medlemmar inom kommuner och landsting har deltid är lönen i realiteten ännu lägre.

Enligt Kommunals ordförande Annelie Nordström är receptet på sänkta lägstalöner ett hot mot möjligheterna att framåt attrahera kvalificerad arbetskraft till välfärdssektorn.
Handels ordförande Lars-Anders Häggström tycker att Borgs uttalande är rena dravlet.
– Vet Anders Borg vilka lägstalöner vi har? Det finns inte en chans att sänka dem. Regeringen verkar vilja skapa ett låglöneproletariat, men det vågar man inte säga, säger Häggström till Dagens Industri.