Två tonårsflickor i den Sydafrikanska staden Johannesburg har ordet, Ofilwe är rik och bortskämd, Fikile, fattig med drömmar från glansiga magasin om ett bättre liv. Båda ska ta sig fram i ett land som både avskyr och attraheras av ”vithet”.

Titeln Kokosnöt är en nedsättande term som används om svarta som gått i vita skolor, lärt sig prata engelska med ”vitt” uttal och förnekar sina rötter. En som är svart utanpå men vit inuti. Offilwe bor i ett bevakat villaområde, medan Fikile lever i kåkstadens slum. Båda tampas med samma bilder av vad som krävs för att känna respekt för sig själva – och bekräftade av andra.

Den unga författaren arbetar även ideellt med hälsofrågor och har studerat medicin. Hennes debutroman, som  fick ett europeiskt bibliotekspris 2007, fångar fint besvikelser, längtan och drömmar om att bli sedd, som Någon, bortom färger, fördomar och falska förebilder.