Den kom ut för drygt ett år sedan, men finns att beställa och låna för den som vill avnjuta ett riktigt proffs i deckardjungeln.
Val Mc Dermid är en av de storsäljande författarna som inte låter rutinen ta över, hon slarvar varken med intrig, karaktärer eller trovärdiga detaljer. Och engagemanget i samhällsfrågor ger extra krydda åt mysterierna.

I Mörka domäner har hon använt sig av minnena från barndomens berättelser om gruvan, där både morfar och farfar jobbade och låtit ett skotskt gruvarbetarsamhälle bli berättarram. Arbetarklassens  hårda  fattiga liv och detaljer runt den misslyckade strejken, som knäcktes av både Margaret Thatcher och den omstridde fackledaren Arthur Scargill (numera ledare för ett parti på vänsterkanten, SLP).

Den  historien utgör fonden när Cold-Case kommissarien Karen Piries börjar nysta i händelserna efter en strejk och en kidnappning 23 år tidigare, då en gruvarbetare försvann spårlöst. Läsaren får en välskriven historia där den misslyckade strejken flätas ihop med det olösta kidnappardramat från samma tid. (23 år verkar vara en magisk tid i deckare, även Mats Ahlstedts senaste Dömd för livet kretsar kring något ouppklarat som hänt 23 år tidigare.)

Mc Dermids bok kallas för ”mörk psykologisk thriller”, men är mer mysig pusseldeckare med spännande detaljer och inte minst en kvinnlig spanare som står stark i stormen.