SVAR: Det slarvas ofta med att förbereda marken ordentligt innan plantering. Är ni säkra på att problemet inte ligger här, kolla om plantorna ser friska ut och om rötterna är vitala. När planterade ni thujan? Barrväxter har sin optimala planteringstid under augusti, då det fortfarande är varmt och fuktigt i marken. Missar man att vattna kan det bli olyckligt och det är lika viktigt att underhålla under vår, försommar och sommar de närmaste åren. Sedan brukar plantorna klara sig själva, när rotsystemet hunnit utveckla sig.Djup tjäle i kombination med vårsol kan också vara förödande. Solen värmer upp plantorna, som avger vattenånga samtidigt som rötterna sitter fast i tjälen. Man pratar då om torrfrysning, vilket  kan avhjälpas genom avskuggning med exempelvis juteväv under våren. Står plantorna  i skugga  kan resultatet bli detsamma på grund av ljusbrist. Alla eller några av dessa faktorer kan ha spelat in hos er.Du gjorde helt rätt som klippte bort det döda, så att solen når fram bättre. Det kommer inte växa ut några nya grenar från de kala ställena, men andra grenar kan så småningom sjunka ner och ta deras plats. Era plantor är så unga, så med lite omvårdnad är chansen stor att de rättar till sig!