– Risken med dagens låga inkomstskydd är att fler grupper väljer att ta kompletterande försäkringar, säger partiets talesperson i sjukförsäkringsfrågor Tomas Eneroth till Dagens Nyheter.
En sådan utveckling riskerar både att leda till ökade klyftor och ett generellt försämrat skyddsnät, varnar han.

Eneroth som också kommer att leda arbetsgruppen säger redan nu att ersättningsnivåerna måste höjas. Om det råder enighet inom partiet. En större knäckfråga blir tidsgränserna i sjukförsäkringen. S-ledaren Mona Sahlin sa i ett tal i helgen att hon vill se en tidsgräns för a-kassan, något som genast mötte facklig kritik.

Regeringen har tillsatt en utredning där samtliga riksdagspartier sitter med, men den väntas inte vara klar förrän 2013. Samtidigt har den nya socialförsäkringsministern, moderaten Ulf Kristersson, tillsatt en arbetsgrupp inom regeringskansliet som ska se över sjukreglerna. Förändringar kan komma att presenteras redan i vår.