Förlaget Sekwa ger ut böcker av franskspråkiga kvinnor översatta till svenska. Senaste tillskottet i deras buffé av god litteratur är romanen Ät mig av Agnès Desarthe.

Det här är inte ”bara” berättelsen om en medelålders kvinna som vill börja om genom att öppna en restaurang i Paris. Sida för sida blottas hennes förflutna i parallella världar. Tabubelagda känslor behandlas på ett sätt man inte är bortskämd med- som att inte hysa moderskärlek till sitt eget barn utan istället fel sorts kärlek för fel person.

Det är lätt att närma sig huvudpersonen Myriam eftersom hon får vara komplex, hon axlar de motstridiga rollerna offer och förövare. Hon är älskvärd men utan att alls göra anspråk på att vara en god och följsam kvinna/mor/älskare/. Kanske är det därför hon istället drivs att vara en god samhällsmedborgare?

Språket är mycket fint trots att boken är översatt. Det här är en riktig sidvändare som ökar hungern efter mer och det är nästan sorgligt att boken måste ta slut. Som en liten bonus kan den som är gourmand njuta lite extra, vilket känns väldigt franskt.
Bon appetit!