SVAR: Många nattarbetare har svårt att få till en dygnsstruktur som leder till välmående. Vid nattarbete utsätts ju kroppen för en påfrestning som frestar på hormonförsörjningen, bland annat. Vilohormonerna är i gång och ämnesomsättningen minskar under natten.Försök ha en liknande rutin som den du har under dagarna du inte arbetar natt. Att ta en liten hundpromenad efter arbetspasset låter som en bra idé. Den kanske kan hjälpa dig att inte dra ut på tiden innan du kommer i säng, så du inte sover så länge på kvällen. Ät frukost före promenaden efter arbetspasset. Om du sedan kommer i säng vid 09.30 vaknar du säkert lite tidigare på kvällen och äter ”lunchen” då. Har du möjlighet, ät sedan middag strax innan du går på ditt arbetspass. Är du hungrig eller sugen på natten, håll dig till proteinrika livsmedel som mellanmål. Keso och skinka eller makrill på knäcke-bröd är två bra mellanmål. Frukt och nötter är också bra. Försök dra ned på kolhydratrika livsmedel som spannmålsprodukter, pasta, ris, potatis och rotfrukter. Välj i stället proteinrik föda, så minskar du sötsug och hittar kroppens naturliga balans. Lycka till!