Hur många känner du som arbetar kvällar eller nätter ibland? Hur många känner du som har barn? Hur många förskolor känner du till som har öppet på kvällar eller nätter?
Barnomsorg på obekväm arbetstid finns inte på de flesta ställen i landet.

Den borgerliga alliansen gnäller om att för få människor arbetar – men hur ska man kunna behålla ett arbete på obekväm arbetstid om man har barn?
Hur ska man kunna söka ett arbete som innebär kvällsarbete om man inte har någon som kan passa barnen? Många föräldrar lever inte ihop med barnens andra förälder. Och många föräldrar som bor ihop har båda arbete på kvällar och nätter.

Om regeringen tycker att det bara är de med arbete som ska få sänkt skatt måste de ge oss förutsättningar för att kunna ta ett arbete!
Om regeringen tycker att vi ska kunna leva på vår lön måste den ge oss förutsättningar för att kunna arbeta heltid!
Alliansen har inte gjort någonting för att satsa på, lagstadga eller ens vilja förbättra möjligheten till barnomsorg på obekväm arbetstid. Än.

Men med en ny mandatperiod framför sig är det nu hög tid att se till alla de mammor och pappor som inget hellre vill än att kunna leva på sin lön och arbeta mer, eller heltid.
Precis så som allianspartierna önskar i sitt tal om ”arbetslinje”. Stadsdelsnämnderna i Stockholm och kommunerna i landet kan hela tiden avfärda barnomsorg på obekväm arbetstid med hänvisning till sin egen ekonomi. Men om denna rättighet blir lagstadgad kan de inte längre göra det.

Sverige ska vara ett modernt land som ger människor möjligheter att arbeta, skaffa barn och försörja sin familj.
För ett sådant land krävs barnomsorg på arbetstid. Och idag betyder arbetstid dygnets alla timmar.
Vi vet att de rödgröna partierna redan är för en sådan modernisering av barnomsorgen. Vi vill nu se politiska förslag om detta också från den borgerliga alliansens partier. Och vi vill se dem nu!

Karin Melin,
fritidshemsföreståndare och mamma, Stockholm