– Arbetsmarknaden är fortfarande pressad. Nedskärningarna har lett till att många kommuner inte vågar nyanställa. Men våra prognoser bygger på i våras och mycket tyder på att trenden kommer att vända. Till exempel ökade antalet nya arbetstillfällen för undersköterskor under juli-september från 904 till 1699 jämfört med samma period i fjol.

Hur ser utmaningarna ut på arbetsmarknaden när det gäller undersköterskor?
– I första hand får vi en äldre befolkning som kommer att behöva vård. I andra hand är det många som går i pension inom yrket. Frågan är om det fylls på med tillräckligt många nya? Enligt arbetsförmedlingens långsiktiga prognoser finns det en risk för brist på undersköterskor på 5-10 års sikt.

Är det svårt att rekrytera nya undersköterskor?
– Intresset bland de unga kan komma att bli ett problem.  Samtidigt som många undersköterskor är engagerade i sitt arbete har yrket låg status i andras ögon. Det kan vara svårt att locka unga till en sån bransch.

Vilken typ av kompetens efterfrågas av undersköterskor i framtiden?

– På kort sikt är det kompetens för undersköterskor som jobbar inom psykiatrin och med funktionshindrade. När folk blir äldre är det inte ovanligt att det dyker upp psykiska funktionshinder. Språkkompetens var också en fråga som togs upp under seminariet. Om man blir dement finns risk för att man tappar de språkkunskaper man fått senare och återgår till sitt modersmål.

Vad kommer mångfalden att ställa för krav på sjukvården?

– En allt större del av de äldre som kräver omsorg kommer från andra länder. Det kommer att krävas en större förståelse för andra traditioner och kulturer för att kunna ge en bra omvårdnad. Det finns också en outnyttjad resurs bland vårdpersonal som kan andra språk.

Seminariet var en del av Myndigheten för yrkeshögskolans framtidskonferens den 25 oktober i Stockholm.