Hur många har sömnproblem? Det finns undersökningar som säger en tredjedel av svenskarna, andra säger en tiondel. Det beror på hur man räknar och vad man betraktar som problem.
En definition på sömstörningar ser du i rutan här bredvid. Men det spelar förstås också roll hur starkt man själv upplever att problemen påverkar ens vakna liv. Är livet ”lite jobbigt” eller ”ett rent helvete”?

Den uppenbara konsekvensen av störd sömn är att förstås man blir trött på dagarna. Men störd sömn kan ha många fler och allvarligare följder än så. Här är några:
– Minnet försämras. Det blir svårare att fatta komplicerade beslut. Många upplever detta som att jobbet tar längre tid.
– Reaktionsförmågan försämras. Det medför större risk för olyckor om man till exempel kör bil.
– Man blir oftare sjuk, eftersom immunförsvaret bli sämre.
– Man kan få ont i kroppen.
– Risken ökar för högt blodtryck, hjärtkärlsjukdom och diabetes typ 2.
– Även risken för depression och utbrändhet ökar.
– Aptiten ökar och därmed risken för fetma.

De flesta undersökningar visar att sömnproblemen ökar i Sverige. Och den främsta förklaringen brukar vara den ökade stressen. Effektiviseringar har gjort arbetslivet hårdare.
En bidragande orsak är det som brukar kallas 24-timmarssamhället: Att vi med datorer och mobiler alltid är nåbara och alltid har tillgång till information och underhållning. Det finns alltid något att göra, även sent på kvällen och på natten.
Just stress är den enskilt största orsaken till sömnproblem. Att ha mycket att göra på dagarna är inte farligt i sig. Men när stressen gör att vi inte kan varva ner på kvällen, att vi inte kopplar av utan ligger i sängen och ältar dagens och morgondagens problem, då stör den sömnen.

Den näst vanligaste orsaken till sömnproblem verkar vara oregelbundna arbetstider. Kroppen är inställd på att sova under dygnets mörka timmar. Därför kan alla arbetstider som hindrar att man sover på natten orsaka besvär.
 
Annat som kan orsaka sömnproblem är:
– För lite fysisk aktivitet.
– Kaffe, cigaretter, snus och alkohol.
– Övervikt och undervikt.
– Buller och ljus i sovmiljön.
– Dygnsrytmen: Utpräglade kvällsmänniskor har en inbyggd dygnsrytm som är cirka en timme längre än ett riktigt dygn. Det gör att de ofta inte kan somna förrän sent på natten.
– Sjukdomar: Vissa sjukdomar påverkar sömnen direkt, som sömnapné och restless legs. Dessutom kan alla tillstånd som ger smärta, värk och obehag göra det svårt att sova.

Det som är glädjande är att det ofta går att göra något åt sömnproblemen. Vad man ska göra beror förstås på vilken orsak som ligger bakom. För vissa räcker det kanske att följa råden på sidan 24. Andra behöver komma till en läkare eller terapeut. Några behöver bättre arbetsvillkor och ett bättre schema, och här kan facket spela en stor roll.
På sidorna som följer berättar vi mer om hur sömnen fungerar och vad man kan göra för att sova bättre.

Detta är sömnstörningar

Kroniskt störd sömn har man om man minst tre dagar i veckan i minst tre veckor upplever något av detta:

· sover mer än 90 minuter mindre än man brukade.

· ligger vaken minst 45 minuter innan man somnar.

· vaknar mer än fem gånger på natten och har svårt att somna om.

· vaknar mer än en timme för tidigt på morgonen.

· har kraftiga mardrömmar.

(Definition enligt professor Torbjörn Åkerstedt.)