Sedan statsminister Fredik Reinfeldts regeringsförklaring står det väl klart att den i huvudsak kommer att spegla delar av alliansens valmanifest. Jag har flera områden som är av speciellt intresse för mig; arbetsmarknad, jämställdhet och bistånd till andra länder.

Igår kväll blev jag verkligen upplyft av beskedet att fotbollsspelaren Marta da Silva, brasilianskan som spelade fem säsonger i Umeå, hade utsetts till Goodwill-ambassadör för FN:s millenniemål. Världens ledare har tagit på sig ett ansvar att inom ramen för FN bl a halvera fattigdomen.
Hon är en viktig kvinna, både för att hon vet vad fattigdom innebär och för att hon vet hur hårt fattigdomen slår mot just kvinnor och barn.

En viktig del av att bekämpa fattigdomen är tillgången till rent vatten, att ha vattenbrunnar i byarna och avlopp och sanitet.
Det motverkar först och främst sjukdomar men gör det också möjligt att barn och speciellt unga flickor får chans att gå i skolan istället för att bära vatten i många timmar varje dag.

Vi driver genom de nordiska kommunalarbetarförbunden KNS vattenutvecklingsprojekt i Sydamerika, Peru och Colombia i nära smarbete med de fackliga organisationerna där och ISKA, Internationalen för stats och kommunalanställda. Anders Jonsson, internationell ombudsman på Förbundet, vet mer om projektet. Om du är intresserad att veta mer, prata med honom.

Förutom att Marta kommer att göra ett fantastiskt arbete med sitt engagemang och energi råder ingen tvekan om. Det syntes tydligt på sportnyheterna 17.55 i går kväll.
Jag är övertygad  om att världens ledare kommer att ha blåslampa på sig fram till år 2015 då milleniemålen ska vara uppfyllda, eftersom Jan Eliasson, fd socialdemokratisk utrikesminister, har utsetts till Milleniemålsambassadör av FN.