Efter tre år som undersköterska inom hemtjänsten valde Karoline Wissel att specialisera sig. Hon ville få mer kvalificerade arbetsuppgifter samtidigt som hon inte hade lust att skola om sig till sjuksköterska. Specialistbildningen med inriktning mot åldrande och multipla sjukdomstillstånd vid Söderhamns högskola är ettårig.
–Nu får jag kompetens att möta patienter i olika situationer. Jag blir starkare i min yrkesroll och får bättre möjligheter att kunna jobba i vårdteam på sjukhus. Det passar mig bättre än att jobba på ett äldreboende, säger Karoline Wissel.          

Undersköterskor med utbildning inom äldreomsorg, omvårdnad eller psykiatri har på lång sikt goda förutsättningar att klara sig på arbetsmarknaden. Det visade Myndigheten för yrkeshögskolans årliga analys. Kommande lågkonjunkturer är dock ett fortsatt hinder på arbetsmarknaden för kommunala yrkesgrupper.
– Jobben inom den offentliga sektorn är alltid beroende av kommunens resurser för att nyanställa och utveckla verksamheten, säger Inger-Britt Stoltz.