1 Vad betydde ”Mönsterarbetsgivare” för 100 år sedan?
– Då var det ett krav som fanns i den socialistiska arbetarrörelsen i hela Europa, och man ville att en rad verksamheter skulle kommunaliseras. Idag riktas kravet mot både offentliga och privata arbetsgivare, oavsett politisk färg.

2 Hur har Kommunal med alla olika yrkesgrupper kunnat hålla ihop?
– Först efter andra världskriget kom många nya grupper med. Strategin blev att föra ner beslut på lokal nivå och att hantera yrkesfrågor i yrkeskommittéer och branschråd. Men att i sitt jobb vara beroende av politiska beslut och skattemedel är något som förenar och skapar speciella villkor.
 
3 Hur ser framtiden ut för facklig-politisk samverkan?
– Det beror på det politiska landskapet och vilken eller vilka strategier Kommunal väljer: att satsa på de fackliga kärnfrågorna, att i samverkan stödja Socialdemokraterna och uppmana medlemmarna att engagera sig politiskt, men att samtidigt vara öppen för praktiskt samarbete med alla.

4 Sextimmarsdagen – förblir den en dröm?
– Att så många medlemmar trycker på i frågan är något som bör tas på stort allvar. Oavsett om den är möjlig att genomföra nu eller inte, väcker den frågor. Kan man tala om ett välfärdssamhälle, när så många av välfärdsarbetarna upplever att de inte orkar med en heltid?

5 Hur ska den i så fall genomföras?
– Det krävs en debatt om vem som sätter ramarna för arbetslivet, för vad som är möjligt. Idag förs den utifrån ekonomernas språk och begrepp. Men det handlar i hög grad om människosyn och förtjänar en allvarlig diskussion även från det perspektivet.

6 Var det något i din forskning om Kommunal som gjorde dig överraskad?
– Ja. Att Kommunal så länge och så aktivt drivit utbildningsfrågor för medlemmarna, för att deras arbete och kunskaper ska uppvärderas och att medlemmarna samtidigt ska få mer utbildning och högre lön.

7 Vilken strategi har varit mest framgångsrik för kvinnornas löner?
– Jämställdhetspotten! All­männa låglönesatsningar har också gynnat kvinnorna, men inte hela vägen upp. Med jämställdhetspotten har diskussionen om orsakerna, genusaspekten, blivit synligare. 

ID: Ylva Waldemarson

Yrke: Historiker och forskare. Familj: Sambo och utflugna barn. Bor: HSB-lägenhet i Skarpnäck, Stockholm. Aktuell: Har skrivit Mellan individ och kollektiv, en av två jubileums­böcker om Kommunal.

Tre måsten

Meditera
Vara vid havet
Umgås med familj och vänner

Fem snabba svar

Roman / Facklitteratur
Landet / Stan
Monarki / Republik
Läsplatta / Pappersbok
Hösten / Sommaren