Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström och Ylva Johansson, Socialdemokraternas välfärdspolitiska talesperson möttes på onsdagen vid Kommunals frukostsamtal med rubriken ”Vem ska vårda din mamma?” De pratade om framtidens välfärd, hur den och jobben ska utvecklas.
Framför Kommunals turnélastbil på kajen i Visby hamn talar de om att kvinnor har välfärdtjänsterna som arbete. Att de brukar tjänsterna för sina barn och gamla föräldrar. Och att det är kvinnorna rycker in som anhörigvårdare när deras föräldrar inte får all den hjälp den behöver.
– Kvinnor är mest beroende. När äldreomsorgen minskar då ökar anhörig vården. Det blir klasskillnader, de som har råd köper vård. Samma kvinnor som jobbar i äldrevåden får ta i själva. Det är ett vägval hur vi ska möta framtiden, säger Ylva Johansson.
Hon varnar för att den borgerliga regeringens skattesänkningar öppnar för att köpa gräddfiler.

Vinden sveper omkull kaffemuggarna på bordet. Kommunals röda fanor fladdrar. ”Du kan förändra allt”. Texten står på väggen i lastbilen bakom dem.
Annelie Nordström säger att hon håller med.
– Arbetsvillkoren i välfärdstjänsterna måste bli bättre. Jag ser med förfäran på en växande ohälsa bland medlemmarna. Det handlar om en omöjlig livssituation. När välfärdtjänsterna krymper ska man jobba med detta på fritiden. Många har deltid, inte ens en anställning, går på vikariat på vikariat, säger Annelie Nordström.
Ylva Johansson tar vid och säger att personalens behov sammanfaller med de behov som finns i äldreomsorgen. De gamla vill ha hjälp av samma person, de vill inte att den ska ha bråttom och att den ska kunna sitt jobb. De vill välja när hjälpen kommer och vad de ska ha hjälp med.
– Det handlar om att uppgradera yrket, satsa på kompetensutveckling och fasta heltidstjänster, fortsätter Ylva Johansson.
Hon tror att det är enda sättet att få unga att arbeta i äldreomsorgen och talar om att Socialdemokraterna vill satsa en miljard på rimliga arbetsvillkor.
– Heltid ska vara norm i kommunerna.

Annelie Nordström poängterar att det är viktigt att det blir av. Hon påminner om att Kommunal tjatat om att det ska bli en lag om heltid. Säger att facket känt stöd av S-regeringar men att kommuner inte tagit tag i det.
Sedan nämner hon timvikarierna, de som hon kallar ”vår tids daglönearbetare”. Och välkomnar den utlovade miljarden.
Lite längre bort bullrar en lastbil. I den ljumma vinden kommer en svag doft av diesel. Måsarna skriker.
Ylva Johansson börjar tala om att ambitionsnivån måste höjas och prioritering av kompetens och arbetsvillkor.
Annelie Nordström tar upp att man ofta ser de anställda som ”händer i vården” och inte ser de som gör jobbet.
– Det är människor som älskar sitt jobb. Men villkoren är inte sådana att någon borde vara kvar, de borde ge sig i väg, säger Annelie Nordström.

Sönderdelningen av arbetsuppgifter anser hon är anmärkningsvärd, hon tycker att de brukarna och de som vårdar ska ha större inflytande.
– Min mammas sista år var inte roliga. Hon dog ensam i duschen. Det finns mycket att göra som inte kostar något.
För mycket pengar läggs på administration anser Annelie Nordström.
Ylva Johansson lovar mer pengar som ska satsar på kompetens. De som är 60 plus ska bli mentorer och dela med sig av sina erfarenheter till yngre. Det kan också göra att de äldre jobbar längre.

Från någonstans i hamnen hörs dunket av en båt. Besökare vandrar mellan tälten intill där Apoteket och LRF Ungdom håller till. Cisternen i slutet av kajen håller internationella torget till. Ett stenkast bort trängs stora segelbåtar. Måsarna skriker.
– Vad är riktningen på våra tankar om välfärd? För lite satsas på barn och ungdomar. Jag tror att vi måste bli vassare, säger Annelie Nordström.
Hon berättar om hur hon besökt sina gamla arbetsplatser i Halmstad, där hon var barnskötare på 1970-talet och hur barngrupperna blivit större. När hon jobbade på fritids var det 17 barn på två vuxna, nu är det 40.
Hon undrar hur S resonerar i den frågan.
– Det behövs tydlig nationell styrning och kvalitetskrav, säger Ylva Johansson.
Och fortsätter att tala om att klasskillnaderna ökar i skolan, säger att fritids behövs för att bearbeta det som hänt i klassrummet. Hon är kritisk till att ägarna till privata förskolor i Stockholm tagit ut stora vinster. Samtidigt talar hon om valfrihet som en demokratisk rättighet.

Annelie Nordström tar upp att många kommuner ifrågasätter att barnskötarna behövs. Och säger att de behövs om omsorg ska ges hela tiden föräldrarna är på jobbet.
– Man kan inte ha förskola nio timmar om dagen, barnskötarna behövs de har högre kompetens i omvårdnad. Vi ska slåss för att barnskötarna ska vara kvar, säger Annelie Nordström.

Intill Kommunals lastbil blinkar facket eget stoppljus. Efter en timme har 104 personer tryckt på knappen för att stoppa regeringen. I går, tisdag, var det 605 på hela dagen.
Annelie Nordström bjuder på gotländska jordgubbar i pappmuggar. I dem sticker en lapp upp ”Billiga jordgubbar – vem betalar?”. Uppmaningen är att man som konsument kan påverka jordgubbsplockarnas situation och bara köpa jordgubbar där man får kvitton. Sedan kan man smaka med gott samvete.

Den lilla publiksamlingen skingras. En ung kvinna dröjer sig kvar. Hon har själv arbetat med dementa, men slutat. Hon frågar de två kvinnorna som nyss samtalat om det bara är heltid som är avgörande för att de som jobbar i vården ska stanna kvar på sina jobb. Och med henne fortsätter Annelie Nordström samtalet om arbetsvillkoren.