Liksom Reinfeldt hade Ohly en perfekt inramning med en skön sommarkväll och tusentals åhörare i Almedalsparken.
Hans tal innehöll inga nyheter utan var en genomgång av redan kända krav som partiet har när det gäller välfärd, rättvisa, trygghet och jämställdhet.

För ett par månader sedan beslöt Vänsterpartiet på sin kongress att i valet lyfta fram fyra frågor: välfärd, jämställdhet, personlig integritet. Kongressen beslöt mot partiledningens vilja att också klimatfrågan ska lyftas fram som en huvudfråga i valplattformen.
I Almedalen var det välfärden och jämställdheten som hamnade i fokus i Lars Ohlys tal. Han förklarade att Vänsterpartiet är Välfärdspartiet som vill skapa världens bästa välfärd utan privata vinster. Det är så Vänsterpartiet ska profilera sig i det Rödgröna samarbetet.
Han tänker då inte bara på vård, skola och omsorg.
– Vår vision om världens bästa välfärd omfattar allas rätt till trygga anställningar och rätten till heltidsjobb, förklarade han.

Ohly nämnde även rätten till bostad, att tandvård ska ingå sjukförsäkringen, avgiftsfri kollektivtrafik, rättvisa och jämställda löner, billig hemtjänst där pensionärer själv får välja hur timmarna ska användas, höjda studiemedel, satsningar på stöd till funktionshindrade samt rättvisa skatter.
Vänsterpartiet vill bland annat avskaffa vad de kallar pensionärsskatten.
– Vi vill att alla ska betala samma skatt på inkomst. Arbetslösa, sjuka, föräldralediga och pensionärer ska betala samma skatt på en intjänad hundralapp som den som arbetar, sa Lars Ohly.

Vid en presskonferens tidigare på dagen sa Ohly att alla förslagen kostar mycket pengar, och att allt inte går att genomföra under de närmaste fyra åren. De Rödgrönas budgetöverenskommelse ligger fast.
– Men för hundra år sedan var det ingen som trodde att vi skulle ha 40-timmars arbetsvecka eller kortare tid eller den välfärd vi har. Våra visioner om en ännu bättre välfärd kommer att ta tid att genomföra, men vi måste våga tro att det är möjligt, förklarade han.

I sitt tal i Almedalen sa Ohly att han ofta får frågan om vilken ministerpost han vill ha i en rödgrön regering. Han svarar då att en ny politik är viktigare än ministerposter.
– Det händer, inte så ofta, att när jag vaknar på morgonen, drar jag täcket över huvudet och inte vill stiga upp för att gå på det viktiga mötet som är inbokat. Men då tänker jag…”Fyra år till med Fredrik Reinfeldt”…och då studsar jag upp ur sängen, berättade han.
Lars Ohly kan inte vänta innan landet får en ny politik med en ny regering där Vänsterpartiet ingår under ledning av Sveriges första kvinnliga statsminister.